Odchod do penze se bude řídit průměrným věkem dožití. Zpřísní se předčasné důchody

Na důchodovou reformu Česko čeká už mnoho let. Ve čtvrtek vláda poprvé oficiálně představila její parametry. "Jsme první vláda v této zemi po 10 letech, která má odvahu přijít s důchodovou reformou, která bude garantovat rozumné důchody pro mladší generace. To znamená, že důchody v dalších letech zůstanou ekonomicky udržitelné," řekl na úvod premiér Petr Fiala (ODS). 

"Hlavními principy jsou úprava výpočtu věku odchodu do důchodu, změna valorizačního mechanismu, úprava předčasných důchodů. Zároveň zlepšujeme situaci nízkopříjmových důchodců a těch, kteří se starají o své blízké," doplnil. 

Věk odchodu do důchodu

Věk odchodu do důchodu se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude řídit průměrným věkem dožití. "Populace stárne, dožíváme se vyššího věku. Reagujeme na to v důchodové reformě principem, který bude vždy dopředu jasně stanovovat u generace, která v tom populačním ročníku dosáhne 50. roku věku, výši odchodu do důchodu," řekl. 

[chooze:article;value:503971]

​"Pohyby mezi jednotlivými populačními ročníky budou maximálně dva měsíce prodloužení toho věku. Bude to nastaveno tak, aby se v budoucnu reagovalo na změny dožití. Je podstatné, aby průměrná doba pobírání důchodu byla 21 a půl roku, což je doba, která je i teď v této době," upřesnil Jurečka. 

Předčasný odchod do důchodu

Důchodová reforma také zpřísňuje předčasné důchody. "Aby tento institut cílil primárně na lidi, kteří pracovali v náročných profesích a mají už dlouhou dobu pojištění. Budeme počítat se dvěma principy. První podmínkou je mít odpracovaných 40 let. Pak bude ještě druhá úroveň. Když lidé odpracují 45 let, tak podmínky budou výhodnější a vstřícnější," řekl ministr. U náročných profesí má reforma naopak předčasný odchod do důchodu usnadnit. 

Valorizace důchodů

Dalším opatřením je úprava výpočtu výše budoucích důchodů. Růst by měly pomaleji. "Dojde tam k drobné úpravě. Počítáme, že za deset let průměrný důchod vyroste o zhruba 10 tisíc korun. Zpomalení tedy bude v řádu desítek korun," řekl Jurečka ke změně valorizací. 

Práce na dohodu

​Změny se dotknou i lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce, jejichž počet narůstá. Peníze, které jsou těmto pracovníkům vypláceny, podle dat statistického úřadu stouply na 57 miliard.

[chooze:article;value:503863]

"Pouze ze dvou miliard je ale odváděno pojistné do sociálního systému. Takže jsme se rozhodli přistoupit k tomu, že DPP budeme evidovat, budeme mít přehled a budeme omezovat jejich kumulaci," prohlásil Jurečka, podle kterého mají být dohody pouze doplňkem k zaměstnaneckému poměru. "Pokud to chce někdo dělat soustavně a mít těch dohod více, stanovíme strop a budeme sledovat počet těchto dohod. Nad tento strop bude vybíráno pojistné," dodal Jurečka.

Odvody u OSVČ

Reforma se zabývá také osobami samostatně výdělečně činnými. V současnosti, pokud odvádějí minimální pojistné, se při odchodu do důchodu dostávají do situace, kdy žijí na hranici chudoby a potřebují od státu sociální pomoc. 

"Proto nám přijde rozumné, abychom postupně tuto minimální hranici navýšili, aby zhruba po třech letech odpovídala výši minimální mzdy. Z této hranice by se poté odvádělo základní pojistné," vysvětlil Jurečka. Vláda podle něj počítá s tím, že lidé, kteří teprve začínají podnikat, budou mít postupný náběh do tří let.

Podpora rodin a manželství

​Součástí nejen důchodové reformy by měla být větší podpora rodin. "Žádný průběžný systém nefunguje bez další generace. V důchodové reformě na rodiny pamatujeme zejména třemi opatřeními," řekl. Zaprvé se jedná o výchovné, které bylo zavedeno už letos.

Dále chce vláda zavést společný vyměřovací základ manželů, který bude dobrovolný. Fungovat bude tak, že každý rok se bude započítávat průměr jejich příjmů jako základ pro jejich budoucí důchod. "Bude to pomáhat především ženám v důchodu v okamžiku, kdy například ovdoví," vysvětlil Jurečka.

[chooze:article;value:501657]

I vdovské a vdovecké důchody by měly projít úpravou. "Velmi často dochází k tomu, že situace vdov a vdovců, zejména v předdůchodovém věku, je velmi složitá. Dnes nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod," objasnil ministr. 

Náročné profese

Důchodová reforma má zohlednit náročnost práce. Bude podle Jurečky obsahovat výčet náročných profesí, které budou mít vyšší pojistné, ale zároveň budou moci odcházet do důchodu dříve, aniž by jim byl důchod krácen. 

Vláda dále počítá se zvýšením garantované výše důchodů, která bude odpovídat 20 % průměrné mzdy. Kromě podpory částečných úvazků chce také ještě více podpořit seniory, kteří i po nástupu do starobního důchodu pracují. 

Reforma se do praxe bude aplikovat postupně. Už nyní probíhá implementace některých jejích parametrů do legislativy. To se týká například předčasných důchodů a valorizace, Jurečka očekává, že během podzimu by měl být proces završen. Úprava prací na dohodu a odvodů u OSVČ bude součástí daňového balíčku ministerstva financí.

Zbývající část reformy by vláda měla projednat ve druhé polovině letošního roku a příští rok by o ní měl jednat parlament. Opatření by pak měla začít průběžně platit od roku 2025, přičemž současných důchodců se dotknou jen okrajově. "Největší změny se budou týkat dnešních čtyřicátníků a mladších generací," zakončil Jurečka. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.