Odchod USA z NATO musí nově schválit Kongres. Bojí se Trumpa, tvrdí expert

Americké prezidentské volby se nezadržitelně blíží a s nimi i možnost, že by Trump mohl znovu usednout do prezidentského křesla. A právě na to se podle řady expertů připravuje Kongres, který v rámci zákona o obranné politice schválil opatření, jež znemožňuje prezidentům samostatně rozhodnout o odchodu z NATO. 

"Myslím si, že je to celkem jednoznačně namířeno proti možnosti, že bude zvolen opět Donald Trump a že se pokusí tedy Spojené státy vyvést z NATO, jak už se spekuluje o tom, že by to mohl udělat. Koneckonců se nikdy svým skepticismem netajil," říká amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jiří Pondělíček. 

[chooze:article;value:531033]

​Dokazují to i vyjádření Trumpa z doby jeho prezidenství. "Jak můžete být spolu, když některé země získávají energii od někoho, před kým chtějí chránit," vyčetl generálnímu tajemníkovi NATO Jensu Stoltenbergovi při jednom ze společných setkání. Už v roce 2000 Trump ve své knize prohlásil, že stáhnout se z Evropy by Spojeným státům zachránilo ročně miliony dolarů. V roce 2018 v Bruselu zase otevřeně pohrozil spojencům, že pokud nezačnou plnit závazky, USA z Aliance vystoupí.  

"Největší krize, které NATO čelí, je poprvé v historii absence silného zásadového amerického prezidenta, který v NATO věří. Donald Trump je největším kritikem Severoatlantické aliance," obává se bývalý americký velvyslanec při NATO Nicholas Burns. Nové opatření podle senátorů vyjadřuje americkou podporu Alianci, která je základním kamenem národní bezpečnosti. Joe Biden avizoval, že zákon, ve kterém je opatření zahrnuto, podepíše.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.