Moderní bydlení

Odejít do předčasného důchodu bude těžší. Nové podmínky začínají platit už za pár dní

Pro předčasný starobní důchod bude nově podmínkou pracovat a mít důchodové pojištění a náhradní dobu pojištění 40 let. Změna, kterou vláda schválila už loni, začne platit 1. října.

"Pro nárok na předčasný starobní důchod budou hodnoceny také doby péče o dítě do čtyř let nebo o osobu závislou na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni II, základní vojenská služba či v určitém rozsahu též evidence na Úřadu práce ČR, doba studia na střední či vysoké škole a další," informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:575351]

Ostatní podmínky zůstávají stejné. Stále tedy lze do penze odejít tři roky před dosažením důchodového věku, při výpočtu bude trvale důchod krácen o 1,5 procenta za každých 90 dnů dřívějšího odchodu. Navíc není procentní výměra tohoto důchodu až do dne dosažení důchodového věku pro řádný starobní důchod valorizována.

Podle ČSSZ je třeba si uvědomit, že přiznání předčasného starobního důchodu je nevratné a jeho krácení je trvalé. Zároveň je možný jen přivýdělek, který nezaloží účast na důchodovém pojištění. Tedy například dohoda o provedení práce s maximálním zúčtovaným příjmem 10 000 korun za měsíc.

Podmínky nároku na řádný starobní důchod se ale od 1. října nemění. I nadále je potřeba 35 let pojištění.

O zvyšování důchodů promluvil ekonom Petr Dufek (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.