Odešel významný slovenský pěvec. Vystupoval i v Česku, vzorem mu byl Gott

Ve věku 74 let skonal jeden z nejvýraznějších tenorů své generace Alojz Harant. "Publikum v Banské Bystrici si ho pamatuje jako Cania v Komediantech nebo Riccarda v Maškarním bálu. Především jeho veristické kreace patří k těm nezapomenutelným," citoval Státní operu v Banské Bystrici web zoznam.sk. "S lítostí jsme přijali zprávu, že nás navždy opustil náš dlouholetý kolega a spolupracovník Alojz Harant," uvedla na facebooku slovenská Státní opera.

Alojz Hrant byl také dlouholetým členem souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kam nastoupil v září 1990. V tomto divadle působil ve stálém angažmá pět sezón, později se vracel i jako host.

Hostoval také ve Slovenském národním divadle, bratislavské Komorní opeře, Státním divadle Košice, Národním divadle v Praze, Liberci, Brně, Plzni, Prešově a dalších divadlech. Účinkoval také za hranicemi, kromě Španělska se představil v Itálii, Rakousku, Německu či Polsku.

[chooze:article;value:561822]

Alojz Harant se narodil v Rakové na severozápadě Slovenska. ​S hudbou vyrůstal od dětství. Otec byl varhaníkem, matka byla zpěvačkou lidové hudby. Vyučil se obráběčem kovů na učňovské škole ve Vsetíně na Moravě. Jeho cesta ke zpěvu a k opeře nebyla přímá, vedla nejdříve přes dvacítku povolání – například obráběč kovů, topič, malíř-natěrač, umělecký aranžér a další.

V roce 1974 se přestěhoval do Bratislavy a navštěvoval soukromé hodiny zpěvu u Olgy Šimové. Jeho hlas a vztah k opeře formoval i barytonista Franjo Hvastija, sólista Opery Slovenského národního divadla. Jeho pěveckým idolem byl Karel Gott, kterého rád při různých oslavách napodoboval, připomnělo ostravské divadlo.

"Byl to poctivý umělec, pracant, s parádními dramatickými výškami a velkou dávkou expresivity ve výrazu. Slyšel jsem v několika různých rolích i v jeho poslední 'roli' vrátného ve Slovenském národním divadle. Vždy jsme měli o čem mluvit. Je mi to velmi velmi líto," napsal pro portál operaslovakia operní kritik a publicista Pavel Unger.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.