Odešla legenda NFL, herec a aktivista Jim Brown. Bylo mu 87 let

Brown patřil k nejlepším hráčům fotbalové historie a jako jedna z prvních superhvězd byl v roce 1965 zvolen nejužitečnějším hráčem NFL. Během své krátké kariéry v letech 1957 až 1965 bořil ligové rekordy, uvádí CNN. V roce 1971 byl uveden do Síně slávy profesionálního fotbalu.

"S hlubokým zármutkem oznamuji, že můj manžel Jim Brown zemřel," napsala Monique Brownová na Instagramu. "Zemřel pokojně včera večer v našem domě v Los Angeles. Pro svět byl aktivistou, hercem a fotbalovou hvězdou. Pro naši rodinu byl milujícím a úžasným manželem, otcem a dědečkem. Naše srdce jsou zlomená..."

[chooze:article;value:480880]

"Je nemožné popsat hlubokou lásku a vděčnost, kterou cítíme za to, že jsme měli možnost být malým kouskem Jimova neuvěřitelného života a odkazu. Truchlíme nad jeho odchodem, ale oslavujeme nesmazatelné světlo, které přinesl světu. Naše srdce jsou s Jimovou rodinou, jeho blízkými a všemi, které na své cestě ovlivnil," uvedli na Twitteru zástupci Cleveland Browns, jediného týmu, za který Brown hrával.

https://twitter.com/CNN/status/1659654847241527315?cxt=HHwWpoCxucrSo4guAAAA

Brown debutoval v roce 1964 ve westernu "Rio Conchos". O dva roky později překvapil sportovní fanoušky, když na vrcholu své kariéry úřadující nejužitečnější hráč NFL oznámil odchod do fotbalového důchodu během natáčení filmu z druhé světové války Tucet špinavců. V následujících letech se objevil ve více než 50 filmových a televizních projektech, naposledy v roce 2014 ve filmu Velký draft (Draft Day).

Prosadil se také jako aktivista za občanská práva, když pracoval se členy gangů a s vězni. "Jeho odhodlání pozitivně ovlivňovat celé lidstvo mimo hřiště je to, čím by měl být také známý," uvedli majitelé Clevelandu Browns Dee a Jimmy Haslamovi. "Za dobu, kterou jsme s Jimem strávili, zejména když jsme se stali součástí Browns, jsme se od něj naučili mnoho o tom, jakou sjednocující silou může sport být a jak využít sport jako prostředek ke změně a zároveň pozitivně ovlivnit společnost.

"Jim Brown byl nadaný sportovec a jeden z nejdominantnějších hráčů, kteří kdy vstoupili na jakékoli sportovní hřiště. Byl také kulturní osobnost, která pomáhala prosazovat změny," uvedl v prohlášení komisař NFL Roger Goodell. Dodal, že Brown se během své devítileté kariéry v NFL stal vzorem pro sportovce, kteří se zapojují do sociálních iniciativ mimo svůj sport. Inspiroval své kolegy sportovce, aby se zasazovali o změnu, zejména v komunitách, v nichž žili.

Brown je také považován za jednoho z nejlepších hráčů lakrosu v historii, který získal ocenění prvního a druhého týmu All-America a během dvou sezón na Syracuse University nastřílel více než 70 gólů. V roce 1983 byl uveden do Národní lakrosové síně slávy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.