Odešla legenda slovenského filmu Juraj Jakubisko (84)

Nejslavnější slovenský filmový tvůrce po sobě zanechal desítky hraných i dokumentárních filmů, které získaly řadu prestižních ocenění. Často byl označován za slovenského Felliniho. Podle informací své dcery zemřel v Praze v pátek večer.

Za jeho jedinečným filmařským rukopisem stál nádech tajemna, snové fantazie a poetická obraznost. Díky svému mimořádnému talentu se stal světově uznávaným režisérem, jehož dílo obdivuje už několik generací. K jeho nejslavnějším filmům patří Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela nebo výpravné koprodukční historické drama Bathory.

[chooze:article;value:427403]

Juraj Jakubisko se narodil 30. dubna 1938 na Slovensku v malé vesnici Kojšov. V roce 1967 debutoval filmem Kristové roky. Následovaly filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a tragikomedie Dovidenia v pekle, priatelia, kterou však v 70. letech normalizační cenzura tehdejšího Československa zakázala.

Zlom v kariéře přišel až v 80. letech minulého století, kdy natočil třídílný televizní film Nevera po slovensky, po němž následoval jeden z jeho nejslavnějších filmových počinů Tisícročná včela, za kterou získal množství filmových ocenění, stejně jako za pohádku Perinbaba. Koncem 80. let natočil další vynikající film Sedím na konári a je mi dobre.

V roce 1993 se přestěhoval do Prahy, kde natočil filmy Nejasná zpráva o konci světa a Post coitum. Stal se členem Evropské filmové akademie a od roku 2001 i docentem na pražské FAMU. V roce 2008 byl uveden do kin film Bathory. Historické životopisné drama uherské hraběnky Alžběty Báthoryové, která posloužila jako základ legendy o Čachtické paní, mělo rozpočet přes 300 milionů korun a stalo se historicky nejdražším, ale také nejúspěšnějším slovenským filmem a získalo řadu filmových ocenění.

Jakubisko se v posledních letech potýkal s řadou zdravotních problémů. Poté, co prodělal několik infarktů, podstoupil v roce 2012 v pražském IKEM transplantaci srdce. Před dvěma lety byl hospitalizován kvůli problémům s ledvinami.

V roce 1997 získal Českého lva za režii snímku Nejasná zpráva o konci světa a v roce 2008 byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mimo to byl čtyřnásobným držitelem Zlatého lva z filmového festivalu v Benátkách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.