Ódinův muž: Velmož ze 4. století hrdě nosil přívěsek s hákovým křížem

[chooze:gallery;value:32343]

​Dánské národní muzeum před nedávnem oznámilo, že se podařilo rozluštit nejstarší nápis, který zmiňuje jméno skandinávského boha Ódina. O asi 150 let překonává doteď známou první zmínku o Ódinovi.

Nápis je vyrytý do jednostranného zlatého medailonu, jehož součástí jsou různé symboly včetně svastiky. V tomto případě to ale nemá nic společného s nacismem.

[chooze:article;value:483160]

Svastika jako univerzální symbol

Pravotočivou i levotočivou svastiku používaly snad všechny kultury na všech kontinentech, jak upozornil autor knihy Svastika a její historie v Čechách Radek Fiksa: "Lze ji nalézt ve starém Římě, u Vikingů nebo na tetováních křesťanů v Srbsku. Mimoevropské kultury symbol používaly už dávno před středověkem. Jestli je levotočivá nebo pravotočivá, hranatá nebo kulatá, je obecně vlastně jedno, nemá to obvykle zásadní význam, byť v některých místech a kulturách to ale může odlišný význam mít může."

"Někdo to měl jako symbol slunce, někdo to bral jako dozdobení kříže. Na Madagaskaru jsem viděl černochy, kteří se tím tetovali, a ti to měli jen jako vizuální ornament, v Japonsku a v Asii to byl spíše význam slunce, indiáni v Americe symbol používali v souvislosti s vesmírem a mytologií," dodal Fiksa.

Před érou nacismu se symbol objevoval i v českých zemích, byť se podle Fiksy jednalo spíše o dovoz. Hákový kříž je vidět třeba na kusu látky nalezeném v hrobu svaté Ludmily, objevoval se také na keramice. "Svastiku jsem našel třeba na kachli z Brna, je tam brněnská orlice a svastika. Byla na odznaku prvorepublikového Junáka, oponu brněnského divadla lemovaly hákové kříže. Je toho strašně moc," vyjmenoval Fiksa. Ten nyní připravuje podklady pro třetí rozšířené vydání své knihy, na některé obrázky se můžete podívat v galerii níže:

[chooze:gallery;value:32344]

Ódinův muž

Nápis na medailonu nalezeném ve Vindelevu říká, že nositel "je Ódinův muž". Medailon patřil pravděpodobně neznámému velmoži či královi jménem Jaga nebo Jagaz, který žil ve 4. století. Medailon byl součástí většího zlatého nálezu, což ukazuje na důležitost jeho původního majitele.

Medailon archeologové našli před několika lety poblíž dánské obce Vindelev. Runy na něm byly ale malé a medailon nebyl v úplně dobrém stavu, bylo na něm navíc mnoho nových slov, překlad proto trval dlouho. "Našli jsme jasný důkaz a je to obrovský objev. Jsem v naprosté extázi. Tento typ nápisů je extrémně vzácný, podobný najdeme tak jednou za 50 let," popsal historik Krister Vasshus.

Medailon i zbylá část pokladu je nyní součástí výstavy v dánském národním muzeu, a to až do 4. února příštího roku. Více informací se dočtete zde. Vstupné pro dospělého jsou necelé čtyři stovky korun, vstup pro dítě do 18 let je zdarma.

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.