Odpojení od ruského plynu se Česku povedlo. Musíme hledat další zdroje, říká expert

Klad v oznámené energetické novince vidí energetický expert Jan Béreš v diverzifikaci zdrojů. "Budeme mít navazující zdroj po tom aktuálním, tedy čerpání plynu. Máme pokrytou minimálně čtvrtinu spotřeby, pokud bychom se bavili, že spotřeba bude stejná jako v tom letošním roce."

Podle Béreše se nicméně očekává nárůst spotřeby v řádech až miliard kubíků plynů. Je tedy možné, že by se mohl najít ještě další zdroj energie. Zkapalněný plyn je nejrychlejší náhrada zemního plynu z Ruska. "Bohužel jiné takovéto velké zdroje nejsou. Určitě tak chceme v tom střednědobém horizontu mít takto zajištěný ten plyn," řekl.

[chooze:article;value:530239]

Ryhlé odpojení od ruského plynu

Béreš kladně hodnotí i rychlé odpojení od ruského plynu. Ovšem dostavují se další komplikace. "Jsem zvědavý, jak se vláda postaví právě k podnikatelským odběrům ve vysokém a velmi vysokém napětí, kde zdražování má být v řádech stovek procent. Tam bude záležet, jak se k tomu vláda postaví a jaké bude mít možnosti jim pomoci," zmínil Béreš.

Kromě diverzifikace jsou prioritami vlády v oblasti energetické bezpečnosti podle Béreše zajistit co nejvíce zdrojů. Důležité je také nezaměřovat se jen na plyn, ale také na elektřinu, například zajištěním dalších jaderných bloků.

"Co se týká elektřiny, u nás téměř 50 % tvoří uhelné elektrárny, dalších 35 až 40 % jsou jaderné elektrárny a zbytek máme zelené zdroje. V rámci Evropské unie jsme se zavázali k tomu, že podíl těch zelených, tedy slunečných nebo větrných elektráren, by měl vzrůst. Bude potřeba investovat i v tomto směru," dodal.

[chooze:article;value:530062]

Nutné investice do sítě

Dále jsou podle Béreše potřeba investice do sítě, aby byla necentralizovaná a aby měla možnost připojení solárních a větrných elektráren všude po našem území. Nevýhodou pro Česko je ale to, že nemá výhodnou polohu pro optimální využívaní jak slunečné, tak větrné energie.

Otázkou jsou také vhodní energetičtí partneři pro Českou republiku. "Musím říct, že určitě ti němečtí partneři, případně další by mohli být polští partneři. Ti by určitě pro nás byli výhledově nejlepší, protože tam se neplatí tolik poplatků za tranzit komodity."

[chooze:article;value:530330]

Vláda se snaží, ale na jedničku to není, hodnotí ekonom

Dalším hostem na TN Live byl ekonom Robert Jahoda. Na jednu stranu říká, že vidí snahu vlády energetickou krizi řešit, na druhé straně je ale k výsledkům kritický. "Jestli ji zvládá na jedničku, to bych úplně na 100 procent neřekl. Ale pokud jde o opatření, která byla v průběhu posledních dvou let přijímána, tak je zvládá dobře. Kdybych měl použít známku ze školy, tak je to spíše trojka," ohodnotil.

Jahoda upozornil na to, že velká část českých domácností je závislá na plynu. "A představa, že bychom rychle přešli ze zajišťování tepla z plynových kotlů na elektrickou energii ve všech domácnostech, je asi lichá. To asi Česká republika nedokáže," dodal.

[chooze:article;value:529867]

​Rozhovor se zaměřil také na to, které zdroje energií jsou nejvýhodnější. "Když se díváme na mezní náklady, to znamená náklady na poslední vyrobenou jednotku, tak se zdá, že nejvýhodnější energetický zdroj je jaderný zdroj. Když se díváme na celkové náklady, tak tam už to nemusí být úplně tak jednoznačné. Myslím si, že odborník, který se tomu opravdu věnuje, by zde váhal, aby označil jeden konkrétní zdroj," okomentoval Jahoda.

Proto má i za to, že Česká republika nemůže sázet na jeden nejvýhodnější zdroj energie: "Musíme volit vhodný energetický mix, který nám zabezpečí energie, jak jejich stálou dodávku, na což jsou skvělé jaderné energetické zdroje, tak budou schopné řešit výkyvy poptávky, které prostě nastávají během roku a nastávají třeba i během dne, což mohou být i paroplynové elektrárny."

Současně se bavíme o decentralizaci energetické soustavy a ta s sebou nese zdroje, jako jsou třeba fotovoltaické elektrárny nebo větrné elektrárny, které doplňují ten energetický mix. A v určitém okamžiku mohou být tyto zdroje velmi levné a mohou poskytovat velmi levnou energii. Ale říct jednoduše, který zdroj je ekonomicky nejvýhodnější, si myslím, že to ani moc nejde," shrnul Jahoda.

Podívejte se ma čtvrteční tiskovou konferenci vlády k nákupu kapacit v LNG terminálu v Německu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.