Odporné chování v české škole. Jsem z Ukrajiny, řekla holčička, poplivali ji

Nešťastná ukrajinská dívka v úterý přijela ze školního výletu s otřesným zážitkem. Nadávky česky mluvících spolužáků a plivance si natočila na video, které následně její maminka zveřejnila na facebooku. "Na školním výletě české děti udeřily dceru a plivly jí do obličeje za to, že je Ukrajinka. Jak je možné podle zákona trestat za takové chování?" táže se maminka Marija Butkovska dalších diskutujících na sociální síti. Její dcera navštěvuje základní školu z Nádražní ulice v Opočnu na Rychnovsku.

Ředitelka školy Eva Alexanderová redakci TN.cz informovala, že si s dvěma chlapci z videa ve čtvrtek promluví. "Problém budeme řešit i s jejich rodiči. S takovýmto chováním rozhodně nesouhlasíme," upozorňuje ředitelka školy. 

"Šlo o žáky druhého ročníku, kterým je sedm let. V rámci naší školy se jedná o naprosto ojedinělou záležitost. V jednu chvíli jsme měli dokonce 40 ukrajinských dětí a dnes jich je 16. Ve škole nám proto pomáhá paní z Ukrajiny. Navíc máme také ukrajinskou asistentku pedagoga. Ona komunikuje i s rodiči a doposud jsme neměli žádný zásadní problém," dodává Alexanderová.

Mezi reakcemi na video na sociálních sítích ale zaznívají i radikální hlasy. "Nemělo by se to řešit na internetu, ale na policii," navrhuje postup diskutující Irina.

[chooze:article;value:501423]

​Dětský psycholog Václav Mertin ale doporučuje emoce spíše držet na uzdě. "Kdyby se něco podobného stalo, když jsem byl malý, tak by se o tom nikdo nedozvěděl," vysvětluje pro TN.cz Mertin.

Pro věkovou skupinu ke které děti patří, jsou podle něj podobné útoky typické. "Vůbec bych do toho nepletl útok na národnost. Oni se naprosto stejným způsobem mohli na někoho zaměřit třeba proto, že je tlusťoch nebo že nosí brýle," říká psycholog.

Podle něj se mohl incident vystupňovat i kvůli tomu, že agresor nebyl osamocený. "Chlapci se vzájemně povzbuzovali. Jeden něco plácnul a další se ho snažil trumfnout nějakou větší kravinou," domnívá se odborník na dětskou duši.

[chooze:article;value:478417]

​I když se dívka snažila bránit, v její neprospěch podle Mertina hrálo, že je v cizím prostředí. "Určitě je dobře, že se nedala. Do řešení problému by samozřejmě měla zasáhnout i škola. Po nějakých přísných trestech bych nesáhnul, trest by měl být adekvátní. Takto se ale k sobě nechováme a ti chlapci by to měli nějak odčinit. Měli by udělat něco hezkého pro tu dívku nebo pro celou třídu," dodává psycholog.

Popisovaný incident by měl vést k přehodnocení, jakým způsobem školy přistupují k některým tématům, domnívá se Miroslav Mareš, odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity.

"Hádka byla nejspíš inspirována postoji rodičů a jejich okolí. Takovým případům lze v současné polarizované společnosti obtížně předcházet. Školství by mělo respektovat hlavní bezpečnostní dokumenty ČR, EU a NATO. A Rusko prezentovat jako agresora," domnívá se Mareš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.