Odpůrci potratů se chystají na gynekologický kongres. Vadí to i Válkovi

Vedle farmaceutických firem a společností nabízejících zdravotnické vybavení má mít na konferenci gynekologů svůj stánek i spolek Hnutí pro život vystupující proti potratům.

"Hnutí pro život je organizace, která má širokou agendu, část té agendy je zákaz potratů," říká Ondřej Šimetka (za ODS), senátor a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

[chooze:article;value:550957]

​"Jde o ultrakonzervativní organizaci, která chce úplný zákaz interrupcí. Unikla teď e-mailová komunikace, ve které předseda spolku Radim Ucháč říká, že jsou pro úplný zákaz interrupcí a chtějí zavést povinný registr těhotných," vysvětluje Diana Soták Gregorová, advokační expertka České ženské lobby.

"Hnutí Pro život ČR se kongresu České gynekologické a porodnické společnosti  a jiných odborných setkání účastní řadu let. Vnímáme zájem na snížení počtu umělých ukončení těhotenství a ochotu nabídnout pacientkám alternativní řešení, pokud chtějí, a proto dlouhodobě spolupracujeme s poskytovateli zdravotní péče," uvádí Radim Ucháč z Hnutí pro život.

"Hnutí pro život se tím snaží legitimizovat a dosáhnout nějakého dojmu, že spolupracují s odbornou společností. Ten jejich program je skutečně podle mě nebezpečný vůči ženám," míní Ondřej Šimetka.

Odpůrci Hnutí pro život

Řada zdravotníků tvrdí, že na odborné kongresy nemá mít Hnutí pro život přístup a opakovaně o to žádají Českou lékařskou společnost a její gynekologicko-porodnickou sekci. Ta proti jejich účasti nic nemá. 

[chooze:article;value:549888]

"Shodli jsme se na předsednictvu, že postup Gynekologické a porodnické společnosti je správný a umožnit účast Hnutí pro život na stánku na kongresu jako určitá protiváha aktuální situaci je správný," poznamenává Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

"Více než tisícovce zdravotníků došla trpělivost a sepsali otevřený dopis," uvádí Vít Dvořák, gynekolog a autor otevřeného dopisu.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se odborných lékařských konferencí měli účastnit jen relevantní hosté a to i v případě, že se jedná jen o vystavovatele.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.