ODS chce škrtat hlavně na cizích ministerstvech. Dotčení ministři zuří

O deset procent méně výdajů na vědu a výzkum nebo o rok odložit automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce – to jsou dvě hlavní úspory, které se objevily v prvním návrhu ministerstva financí na státní rozpočet pro rok 2024.

Oba tyto úsporné návrhy míří na ministerstva, která mají pod sebou ministři TOP 09, tedy ministerstvo zdravotnictví Vlastimila Válka a ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové.

"ODS má plnou váhu úsporného balíčku na svých bedrech a bude chtít tu politickou odpovědnost přenést i na další strany. Tohle je šance, jak to udělat," myslí si politolog Lukáš Valeš.

[chooze:article;value:507603]

Tento postup se jí ale může také vymstít. "Pokud by se ty škrty měly týkat především ministrů z jiných stran, než je ODS, tak samozřejmě může ve vládní koalici nastat značné pnutí," upozorňuje politický komentátor Jiří Pehe.

Že by toto značné pnutí skutečně mohlo přijít, naznačili i oba ministři TOP 09 ve svých prvotních reakcích. Vlastimil Válek řekl, že zmrazení valorizace plateb nepřipadá v úvahu a označil tento nápad za výtvor "horlivého úřednického pera". Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová mluvila zase o nepřijatelné výši úspor a vymyšlených číslech.

"To dokonce ani za našich časů nebyla věda a výzkum tou první obětí, když jsme škrtali," podpořil pak své spolustraníky bývalý ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

[chooze:article;value:507100]

Premiér Petr Fiala (ODS) se ale snaží emoce mírnit. "Tohle je opravdu materiál k diskuzi, nic víc. Nelze tomu přikládat z tohoto hlediska žádnou větší váhu. Teď přijde ta politická debata o tom, jak ten rozpočet bude vypadat," nechal se slyšet.

Za předběžný pracovní výkop považuje tento návrh i šéf státní kasy Stanjura (ODS), který ho chce v následujících týdnech podrobně projednávat se svými kolegy ve vládě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.