Odsouzení Trumpa: Přijdou odvolání, hotovo bude nejdřív příští rok, řekl expert

Donald Trump si sice vyslechl rozsudek o vině, jak ale upozornil politolog Jiří Pehe, formálně odsouzený ještě není. Trump má možnost se odvolat, což už prohlásil, že udělá.

"Teoreticky může ten případ pak doputovat úplně k nejvyšší instanci ve státě New York. Ten ovšem už není povinen ten případ vzít. A to samé platí o Nejvyšším soudu Spojených států. Takže je to ještě dlouhá cesta a ten konečný verdikt, zda Donald Trump například bude muset jít do vězení, se nedozvíme až do roku 2025," uvedl Pehe.

Trest ještě není známý, jeho výši oznámí soud 11. července. "Byl souzen za trestné činy, které spadají do kategorie B podle amerického práva, kde ta výše škody nepřesáhne asi jeden milion, nebo tam nejsou přitěžující okolnosti. V takovém případě obvykle vyvázne ten souzený s podmínkou," okomentoval Pehe.

V Trumpově případě to ale může být složitější. "Soud teoreticky může s přihlédnutím k ostatním okolnostem, v tomto případě třeba ty neustálé útoky Donalda Trumpa na soudce, soud a tak dále, jej odsoudit do vězení. Tam je pak sazba čtyři roky za každý z těch 34 bodů, nicméně souhrnný trest nemůže být v tomto případě vyšší než 20 let. To, že by se to stalo, je velmi nepravděpodobné, ale to, že by ho soudce Merchan nakonec odsoudil k vězení, se také nedá vyloučit," zhodnotil Pehe.

[chooze:article;value:558054]

​Pokud by byl Donald Trump zvolen prezidentem, tak už dříve prohlásil, že by se sám omilostnil, jak připomněl Pehe: "To by samozřejmě okamžitě putovalo k Nejvyššímu soudu Spojených států, zdá se, že prezident může udělat. Většina expertů si myslí, že nemůže sám sebe omilostnit, že ta pravomoc udílet milosti se stahuje na jiné lidi, nikoliv na toho, kdo tu pravomoc má, ale to bychom asi se zřejmě dozvěděli v dalším soudním řízení u nejvyššího soudu."

Odsouzenému člověku ve Spojených státech nic nebrání v tom, aby kandidoval, dokonce ani výkon trestu. Nicméně to by hrálo do karet Trumpovu protikandidátu, nynějšímu americkému prezidentu Joe Bidenovi.

"To všechno se samozřejmě stane předmětem politického boje. Každopádně to změní dynamiku toho boje, protože v té první prezidentské debatě, která se bude konat na konci června, proti sobě nastoupí vstávající prezident a kandidát, kterého může oslovovat Joe Biden jako odsouzeného zločince, což samou sobě může mít velké dopady na veřejné mínění," objasnil Pehe.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.