Odstartovala kampaň Ukliďme svět. Lidé se mohou zapojit po celém Česku. MAPA

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) už přes 30 let pořádá akci s názvem Ukliďme svět. A ne jinak je tomu také letos. Pokud jste si tak lámali hlavu, jak strávit tento nebo třeba příští víkend, můžete se spolu s dalšími dobrovolníky vydat do přírody a odnést vše, co tam nepatří.

Hlavní jarní úklidový termín připadl na sobotu 25. března. Na jaro je ale hlášeno od organizátorů už více než 300 úklidových akcí. Jejich přehled lidé  naleznou na mapě úklidů.

[chooze:article;value:479716]

"Tato mapa je vhodnou pomůckou hlavně pro dobrovolníky, kteří nechtějí organizovat svůj vlastní úklid a rádi by se přidali k ostatním, kteří akci pořádají. Uklízet tak mohou v okolí svého bydliště, pracoviště, chaty," uvedla na webu koordinátorky kampaně Veronika Andrlová.

Příští sobotu 1. dubna mohou zájemci vyrazit do Krčského lesa, kde se bude konat další úklid. Proběhne tam také sázení stromků v rámci Dne pro jedličku 2023.

Podle ČSOP se takových úklidů často účastní i celé rodiny nebo školy. "Děti tak od mala získávají potřebné návyky a je větší šance, že v budoucnu nebudou strůjci dalšího odpadu v přírodě a budou se řídit spíše heslem ˈCos do přírody přinesl, to si s sebou zase odnesˈ," stojí na webu. Jarními měsíci však kampaň zdaleka nekončí. Další hromadný úklidový termín je naplánovaný na 16. září 2023.

Akce Ukliďme svět je součástí světové kampaně Clean Up the World. Jejím cílem je uklidit černé skládky, které vznikly nelegálně, a sesbírat pohozené odpadky.

Silniční odpočívadla se mění ve skládky. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.