Odstřel vlků v Česku bude možný, rozhodly úřady. Plán vítají i ekologové

Návrat chráněného vlka obecného do české přírody může představovat problém například pro chovatele hospodářských zvířat, ale třeba i pro obyvatelstvo. Na základě nově představeného Pohotovostního plánu, který má problematické situace řešit, tak ministerstva životního prostředí a zemědělství chtějí podobným excesům čelit.

"Je nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko. S ministerstvem zemědělství jsme se proto shodli na Pohotovostním plánu, který specifikuje kritéria pro posouzení chování konkrétního vlka na škále od přirozeného po problematické, a především stanovuje další postup," vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Plán předpokládá vytvoření pohotovostních štábů v každém regionu. V pohotovostních štábech mají být zastoupeni Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), orgány ochrany přírody i myslivosti na úrovni krajů, Českomoravská myslivecká jednota, Policie ČR a také by se podle konkrétního místa, kde by se problematický vlk vyskytl, jednání a vyhodnocení zúčastnili zástupci dotčených obcí, mysliveckých sdružení i odborníci na danou problematiku.

[chooze:article;value:494962]

Pohotovostní štáby budou rozhodovat o vhodných opatřeních při výskytu vlka. Může se jednak například o odstranění nevhodných podnětů, zamezení vznikajícího problematického chování prostřednictvím prevence či odstrašení.

V určitých případech bude možné vlka i odstřelit. Za to jinak hrozí až několikaletý trest vězení. "Případní problematičtí vlci budou loveni ve veřejném zájmu, aby se předešlo případným kritickým situacím, které by mohli tito jedinci způsobit. V plánu je jasně definována spolupráce obou resortů na nalezení efektivního řešení a připravenost na případ, že problematická situace skutečně nastane," doplnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podle MŽP na naše území zasahuje 18 teritorií vlčích smeček a několik dalších teritorií je obsazeno jedinci či páry, teritoria se nachází především v pohraničí. Vlci ale často putují na velké vzdálenosti, nelze tedy vyloučit jejich výskyt prakticky na celém území Česka.

"Nejčastěji se může jednat o mladé jedince vyhledávající nová teritoria. Právě u nich je možné se setkat se sníženou ostražitostí vůči lidem. Navíc, pokud by byli lákáni snadným získáním potravy, jako jsou nedostatečně zabezpečená stáda hospodářských zvířat, živočišné odpady a zbytky pohozené v okolí sídel, pak si na přítomnost lidí mohou vybudovat přímo návyk. Tím dojde k narušení přirozených vzorců chování i nárůstu bezpečnostních rizik pro obyvatele," uvedlo ministerstvo.

[chooze:article;value:499631]

Pohotovostní plán vítá i koordinátor Hnutí DUHA Šelmy Miroslav Kutal. "V případě, že bude nějaká vážná situace, například že vlci budou ohrožovat lidskou bezpečnost nebo opakovaně způsobovat velké škody na zabezpečených chovech, tak si myslím, že je důležité, aby bylo možné rychle a efektivně zasáhnout. Nedomníváme se, že by to nějakým zásadním způsobem vedlo k nějakému masivnímu odstřelu vlků. V pohotovostním plánu jsou poměrně přísné podmínky, za kterých je možné použít vrcholnější formy plašení, a to odstranění z populace je až poslední krok, kdy se už nic jiného nedá dělat," uvedl pro TN.cz.

Vlci ročně v Česku zabijí stovky kusů hospodářských zvířat. Například v Moravskoslezském kraji to bylo loni 186, jak uvedl portál irozhlas.cz.

Patrně i proto došla trpělivost s šelmami lidem na Jablunkovsku. Jak popsal portál Blesk.cz, někdo tam vystřílel pětičlennou vlčí smečku. "Právě kvůli zdlouhavým úředním řešením, která stejně nikam nevedla, došla místím trpělivost. Smečku, kterou tvořili rodiče a tři odrostlá vlčata, odstřelili tajně myslivci a zahrabali," citoval portál svůj zdroj.

Ochránci přírody v Krušných horách sledují vlka Bublu. Toho vloni srazilo auto a letos v lednu ho odborníci vypustili zpět do volné přírody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.