Odvolaný šéf exekutorů z Brna měl zemřít v Brazílii. Mnozí tomu nevěří

Exekutorský úřad Brno-město dříve vedl Jaroslav Homola. Nejprve přišel soudní příkaz, a po pár dnech dokonce zpráva o úmrtí. "Můžeme potvrdit úmrtí českého občana zkraje dubna v Brazílii," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Homola tam měl podle informací TV Nova odjet kvůli lékařskému zákroku. O život pak údajně náhle přišel ve městě Goiania nedaleko hlavního města. A to možná ještě předtím, než Nejvyšší správní soud v Brně v Homolově nepřítomnosti projednával 10. dubna kárnou žalobu, kterou na něj podalo ministerstvo spravedlnosti. "Dostatečně řádně nekontroloval své podřízené, jak nakládají s finančními prostředky na zvláštních účtech," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Ztratit se měly desítky milionů ze splátek dlužníků. "My všichni, kteří známe tu situaci, víme, že pan Homola nevedl úřad už 20 let. Čas trávil v Řecku, kde měl hotýlek," popsal pro TV Nova zdroj z exekutorského prostředí, který si nepřál být jmenovaný.

[chooze:article;value:500386]

​Nejvyšší správní soud Homolu také odvolal. "Přitom zohlednil naprostou absenci jeho sebereflexe, která nedávala žádnou naději, že v budoucnu bude řádně nakládat s finančními prostředky získanými v rámci výkonu exekuční činnosti," uvedl mluvčí soudu.

V komunitě lidí pohybujících se kolem exekucí vyvolala následná zpráva o smrti exekutora v zahraničí pozdvižení. Někteří spekulují o tom, že se mohl stát obětí trestného činu, jiní zprávě odmítají věřit. "Tohle je extrémně divné. Chybí vám desítky milionů, víte, k čemu se schyluje, a najednou je tady tohle?" položil řečnickou otázku zdroj z exekutorského prostředí.

"My jsme dostali jen informace o tom úmrtí, ale jaké konsekvence to mělo nebo za jakých okolností zemřel, to bohužel nevíme," uvedl předseda Exekutorské komory Jiří Prošek.

Velvyslanectví v Brazílii nechce okolnosti úmrtí českého občana komentovat. A stejně to s ohledem na rodinu vidí i ministerstvo zahraničí.

Exekutor Homola už čelil kárnému řízení v roce 2021. I tehdy šlo o údajně netransparentní nakládání s penězi od dlužníků. Exekutorská komora ale podala návrh po zákonné lhůtě a řízení se zastavilo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.