Ohňostroj jen na silvestra. Hřensko zakázalo používání pyrotechniky

Právě zábavní pyrotechnika má stát za nejedním požárem v Českém Švýcarsku. Proto by vedení Hřenska nejraději její prodej v obci nekompromisně zakázalo. Tak jednoduché to ale není. "My jako obec Hřensko nemůžeme zakázat prodej pyrotechniky, ale můžeme pouze stanovit dobu, po kterou lze tuto pyrotechniku používat," vysvětlil starosta Zdeněk Pánek (nez.).

A to také udělali. Lidé mohou pyrotechniku odpalovat ve Hřensku pouze na silvestra. "Rozhodně se jedná o jasný signál, že používání pyrotechniky v národním parku není žádoucí," uvedl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

[chooze:article;value:505185]

Odpalovat pyrotechniku se od roku 2017 nesmí ani v národních parcích. Na dodržování pravidel v Českém Švýcarsku dohlížejí strážci parku. Ti ale nemají dostatek pravomocí, aby vždy každého výtržníka s pyrotechnikou zastavili. V některých případech tak musí spolupracovat s policií.

"Nemohou fyzicky zadržet na místě toho přestupce, takže když se třeba ten člověk odmítne legitimovat, tak to stejně končí tak, že musí přivolat policii," nastínil Salov.

Reportér TV Nova se pokusil zábavní pyrotechniku ve Hřensku koupit. Úspěšný ale nebyl. "Máme doklady o tom, že je možné tu pyrotechniku tady koupit, často o německých svátcích jsou tady němečtí návštěvníci, kteří hodně odpalují a v Německu si ji koupit nemohou," dodal Salov.

"V současné době mám zjištěno, že byla stažena z pultů," těší Pánka. Ještě v polovině května, kdy v národním parku hořelo naposledy, ale zřejmě stažená z pultů nebyla.

"Německý turista si zakoupil pyrotechniku ve Hřensku a pak ji odpálil v prostoru pod Pravčickou bránou," popsal Pánek. S regulací prodeje pyrotechniky souhlasí i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V České republice je podle něj totiž velmi lehce dostupná. Ministerstvo životního prostředí tak připravuje legislativní řešení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.