Ohromná nehoda na D56 u Frýdku-Místku. Srazilo se deset aut, dva zranění

Už skoro týden Česko každým dnem sužuje tvrdé zimní počasí. Sníh a led znepříjemňují dopravu zejména na silnicích nižších tříd. Zpoždění kvůli nim ale nabírají i řidiči na dálnicích.

Nejhorší situace je i nadále v pohraničí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek nad ránem opět uzavřelo pro nákladní vozidla silnici I/10 z Tanvaldu přes Harrachov až na hranice s Polskem. Důvodem je špatná viditelnost i sjízdnost. Silnice zůstane zavřená až do sobotního rána.

[chooze:article;value:487611]

Situace není pro řidiče náklaďáků směřujících do Polska jednoduchá. Uzavřen je pro ně celý Frýdlantský výběžek. Na silnicích přes Mníšek i o okolo vodní nádrže Souš totiž také platí omezení dopravy pro vozidla nad šest tun. Výjimku mají pouze autobusy. Kluzká je i silnice směřující na hraniční přechod Hrádek nad Nisou, který je v regionu jediný otevřený pro řidiče nákladních aut. Úsek pokrytý sněhem se táhne od Chrastavy až po Turnov.

Zasněžené a zledovatělé povrchy silnic se ale zdaleka nevztahují jen na sever Čech. Ledovka pokrývá silnici mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí na Vysočině i mezi Náchodem a Českou Skalicí v Královéhradeckém kraji. Tam dokonce kvůli sněhu na vozovce uvázlo několik kamionů.

Stejně tak ŘSD varuje řidiče před vjezdem na neudržované silnice nižších tříd v Moravskoslezském kraji a v Jeseníkách. Tamní silnice se v zimě neudržují, a jízda na nich tak představuje pro řidiče velké riziko. Ve vyšších polohách se totiž mohou tvořit sněhové jazyky.

Dopravní nehody

V takových podmínkách je jen otázkou času, kdy dojde k dopravní nehodě. U Nového Města na Moravě přejela přes krajnici cisterna s mlékem. Hned dvě nehody se zase udály v Jihlavě, kde se v jednom případě srazila dvě auta, ve druhém osobní auto a autobus. Všechny tři nehody se naštěstí obešly bez zranění.

Největší nehodu řeší policisté v Moravskoslezském kraji. Na obchvatu města Frýdek-Místek se srazilo celkem deset aut. Dálnice D56 je ve směru na Ostravu uzavřená.

Na místo nehody vyjely všechny jednotky IZS, které pracují na odklizení nabouraných vozidel. "Na místě jsou hlášena dvě lehčí zranění. Odhadnout čas zprůjezdnění je obtížné, nicméně dříve než v 11 hodin to nebude," sdělila mluvčí moravskoslezské policie Kateřina Kubzová.

Nebezpečná je i situace na dálnici D1. Tam na 87. kilometru ve směru na Prahu blokoval dopravu v pravém jízdním pruhu kamion. Levý jízdní pruh byl při opatrném řízení průjezdný. Dálnice je také na velké části úseku přes Vysočinu pokrytá sněhem.

[chooze:article;value:487569]

Velkou nehodu museli příslušníci IZS řešit ve Vyškově. Tam se na kruhovém objezdu v ulici Tržiště srazila hned tři auta. "Jeden z řidičů utrpěl lehké zranění. Celkovou škodu jsme předběžně vyčíslili na 170 tisíc korun," sdělila mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

V Jihočeském kraji zase už týden trápí hasiče spadlé stromy, které strhl vítr či silná vrstva námrazy. Nejvíce popadaných stromů řešili hasiči v sobotu, kdy jich na silnice napadlo 73, a to převážně na Prachaticku.

V platnosti je také stále výstraha ČHMÚ před jevy na silnicích, jako jsou sněhové jazyky či ledovka. Od osmi hodin ráno se k nim také přidala výstraha před silným větrem, v případě pomezí Čech a Moravy dokonce před velmi silným větrem. Ústav lidem doporučuje zajistit dveře, okna, skleníky a volně uložené předměty a počítat s tím, že může dojít k výpadkům elektřiny.

Výstraha se vztahuje i na přítomnost náledí, které se má začít tvoři v sobotu okolo třetí hodiny ráno. Na pozoru by se měli mít lidé v Praze, Středočeském (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Rakovník, Říčany, Sedlčany, Slaný, Votice), Jihočeském (Blatná, České Budějovice, Milevsko, Písek, Strakonice, Týn nad Vltavou, Vodňany), Plzeňském (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Ústeckém (Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Žatec), Královéhradeckém (Hořice, Hradec Králové, Jičín, Nový Bydžov), Pardubickém (Holice, Moravská Třebová, Pardubice, Přelouč), Jihomoravském (Blansko, Boskovice, Brno, Bučovice, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Veselí nad Moravou, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomouckém (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Uničov) a Zlínském kraji (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště, Zlín).

Na platnou výstrahu před silným větrem se můžete podívat zde:

​Výstraha před sněhovými jevy je k dispozici zde:

Platí i výstraha před náledím. Na její rozsah se podívejte zde:

Sníh a ledovka komplikují i dopravu na Vysočině. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.