Ohrožené šimpanzátko v Plzni už má jméno. Pomohli ho vybrat lidé

Mládě šimpanze učenlivého, samec ohroženého poddruhu šimpanz čego, přišel v plzeňské zoo na svět 28. prosince 2023. Přesně po třech měsících při slavnostním křtu dostala opička ve čtvrtek jméno Dumay.

"Jméno vybrali hlasováním na webu a sociálních sítích sami příznivci zoo ze tří návrhů od ošetřovatelů šimpanzů. Bylo započteno 6 448 platných hlasů a nejvíce dostalo jméno Dumay (2 468). Význam jména je 'samec'," informoval na facebooku mluvčí zoo Martin Votruba.

Lidé měli na výběr ještě z dalších dvou návrhů. Mohli zvolit například jméno Djimon, což znamená silný chlapec, nebo Dakari, tedy radost.

Šimpanzí mládě se v Plzni narodilo po skoro čtyřech letech. Pro matku Máriu se jedná o první odchov v životě po několika neúspěšných pokusech. Pro otce Siriho jde o první mládě po dlouhých letech a prvního potomka v Plzni.

[chooze:article;value:535691]

"Šimpanzi jsou v Plzni chováni od roku 1964, v roce 2000 byl postaven venkovní přírodní výběh a sestavena větší tlupa. V roce 2023 byla venkovní expozice za více než sedm milionů korun zmodernizována," popsal Votruba.

Tlupa primátů v plzeňské zoo se tak aktuálně skládá z jednoho samce, čtyř dospělých samic, čtyřleté samice Caily a malého Dumaye.

Jméno už má také gorilí mládě v pražské zoo. Podívejte se, jaké mu veřejnost vybrala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.