Ojedinělý úspěch amerických lékařů. Provedli první transplantaci celého oka

[chooze:gallery;value:33810]

​Lékařům v americkém New Yorku se povedl dosud nevídaný kousek. V květnu letošního roku provedli první transplantaci celého lidského oka. Nyní oznámili, že je výsledek překvapivě pozitivní. Oko podle nich vypadá pozoruhodně zdravě a pacient se dobře zotavuje, uvedl web AP News.

Pacientem je 46letý Aaron James, který kvůli nehodě s vedením vysokého napětí přišel o velkou část obličeje a levé oko. "Je to dobrý pocit. Zatím s ním nehýbu. Víčkem zatím nemůžu ani mrkat. Ale už oko začínám cítit. Někde se začít musí, někdo musí být tím prvním," řekl James.

[chooze:article;value:525333]

Kromě oka byla Jamesovi při 21hodinové operaci nahrazena přibližně polovina obličeje. Podle BBC označují lékaři tuto operaci za zásadní moment při snaze vrátit zrak milionům lidí. "Samotný fakt, že jsme provedli první úspěšnou transplantaci celého oka s obličejem, je obrovský výkon, o kterém si mnozí dlouho mysleli, že není možný," přidal doktor Eduardo Rodriguez.

Jestli James na darované oko uvidí, zatím lékaři odpovědět nechtějí. "Ale nepochybuji o tom, že jsme o krok blíž," doufá Rodriguez. Samotný James by byl rád, i kdyby se pouze podařilo touto operací nastartovat další vývoj v tomto odvětví medicíny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.