Ojetiny jsou znovu v kurzu. Poprvé od pandemie výrazně zlevnily

Vypadá to, že ojetiny opět frčí. Autobazary tvrdí, že prodávají stovky ojetých vozidel každý den. Po začátku pandemie se přitom trh s ojetinami téměř zastavil, mohlo za to zdražování. Stejná auta stála víc než před covidem. "Za posledních 12 měsíců jsme prodali už přes 106 tisíc automobilů. Prodeje jsou vůbec nejvyšší za 32 let historie společnosti," řekla generální ředitelka Aures Holding Kateřina Topolová.

"Po té pandemii covidu ceny raketově vystřelily nahoru a od té doby se dá říct, že to tak nějak stagnuje," sdělil majitel Auto CityDC Jiří Dusil.

[chooze:article;value:576736]

​Průměrná cena ojetého auta byla loni bezmála 300 tisíc, letos je to o devět tisíc méně. Ojetá auta sice začala po letech mírně zlevňovat, zároveň ale poskočilo jejich průměrné stáří. Třeba v Ústí je největší zájem o malá a levná auta, nejčastěji se prodávají ta s cenou okolo 50 tisíc.

Mezi nejdražší kousky patří vozidla s nejnižším nájezdem. Většinou jde o zánovní auta se stářím do tří let. "Auta s nájezdem do 100 tisíc kilometrů jsou o dost dražší než auta s nájezdem 100 tisíc kilometrů a výš," prozradil Dusil.

Podle průzkumů si Češi vybírají ojeté auto v průměru tři měsíce. Nejdůležitější jsou pro ně dostupné náhradní díly a cena oprav. Téměř polovina ojetých vozů byla podle statistik v minulosti bouraná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.