Okamura chce poslat domů bojeschopné Ukrajince. Nemáme na to právo, tvrdí právníci

Ukrajinci snažící se vyhnout novému ukrajinskému zákonu o mobilizaci tento týden zaplavili například konzuláty v Polsku. Podle nové legislativy totiž budou muset muži v branném věku pro pas do vlasti. Kyjev tak chce podchytit všechny podléhající branné povinnosti. Podle polského šéfa resortu obrany by se ale dalo zařídit, aby Ukrajinci z Polska proudili ještě rychleji. Chce, aby Polsko ukrajinské muže do vlasti pomáhalo převážet.

Jeho návrh se zalíbil i lídrovi SPD. "Už bylo načase! To samé by měla udělat Fialova vládní pětikoalice. Když nechtějí sami Ukrajinci bojovat za svou vlast, proč jim posílat naše peníze a zbraně?" ptal se Tomio Okamura.

Ministr vnitra Vít Rakušan ale takovýto krok odmítá. "Informaci, že by Polsko mělo nuceně vracet lidi v branném věku na Ukrajinu, nemám potvrzenou. Česko postupuje podle platných předpisů a pravidel pro udělení dočasné ochrany," prohlásil.

[chooze:article;value:552629]

"Domnívám se, že posílání ukrajinských branců zpět na Ukrajinu proti jejich vůli by bylo velmi problematické a bylo by to v rozporu s platným právním řádem," řekl ústavní právník Ondřej Preuss.

A svůj návrh se během dne pokusil do právních mezí dostat i Tomio Okamura. "Navrhuji elegantní řešení ukončit povolení k pobytu Ukrajincům, kteří podléhají branné povinnosti Ukrajině. To je zcela v souladu s českými zákony," pronesl Okamura.

Jenže experti i s tím mají problém. "K tomu odnětí je něco potřeba, není možné to udělat bez nějakých důvodů. Neumím si představit, že by se řeklo, že teď odnímáme pobyt všem bez nějakého důvodu, pouze na základě přání jiného státu," namítla Věra Honusková z Centra migračního a uprchlického práva Univerzity Karlovy.

"Mě stále pan Okamura překvapuje, že se zajímá o cizí armády, ale když jde o naši armádu, abychom dostáli našim závazkům v NATO, to ho nezajímá. My se musíme řídit mezinárodním právem," okomentoval návrh předseda poslaneckého Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

[chooze:article;value:552743]

Lidovci se prý hledání zákonných možností, jak do budoucna řešit otázku Ukrajinců, kteří podléhají brannému stavu a míří do Česka, nebrání. Konkrétně s Okamurou je ale prý hledat nebudou. "Já si myslím, že je potřeba to podstoupit širší debatě. Na rozdíl od Tomia Okamury, který odmítá pomoc Ukrajině a v rámci rádoby hledání míru vykřikuje jednoduchá hesla," podotkl poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

"Sama Ukrajina musí chtít posílat případně bojeschopné lidi zpátky. Musí se k tomu připravit zákonné podmínky. V mezidobí to lze řešit například tak, že se omezí jejich sociální podpora," navrhl poslanec Karel Havlíček (ANO).

V Česku je teď zhruba 380 tisíc ukrajinských uprchlíků, jde o děti, ženy i muže pod dočasnou ochranou. Vůbec nejvíc jich přijalo Německo, a to přes milion.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.