Okamžitě uzavřeme hranice s Běloruskem. Polsku i Pobaltí dochází trpělivost

"Situace na hranicích neustále eskaluje a obáváme se hlavně migračního tlaku ze strany Běloruska," uvedl v pondělí polský ministr vnitra Mariusz Kamiński citovaný Radiem Kraków. Má na mysli hlavně nájezdy migrantů z Afghánistánu, Sýrie a Pákistánu, kteří za podpory Lukašenkova režimu a wagnerovců chtějí přes Bělorusko putovat dále na západ. 

[chooze:article;value:518021]

​V pondělí se proto Kamiński ve Varšavě dohodl s představiteli pobaltských států, že jsou připraveni společně uzavřít hranice s Běloruskem ihned, jakmile pohár trpělivosti přeteče. Izolované kroky jednoho státu by neměly smysl, protože by to pouze posílilo migraci přes země, které by se ke stejnému kroku neodhodlaly.

Prohlášení podle Radia RMF 24 předcházela výzva, aby obávaní wagnerovci opustili Bělorusko. Polsko z nich má pravděpodobně obavy i kvůli tomu, že dříve vyhrožovali vojenským tažením na Varšavu.

Pokud by k uzavření hranic skutečně došlo, v Polsku by šlo o kontroverzní krok, protože kvůli událostem 20. století je řada rodin státní hranicí oddělena a příbuzní by se mezi sebou nemohli navštěvovat.

Polsko posiluje vojenské jednotky na hranicích. Má obavy z cviční v Bělorusku (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.