Okolí Chersonu je zatopené. Záchranáři i civilisté jsou pod palbou

[chooze:gallery;value:31996]

Jedna z největších obav Ukrajiny se v úterý stala skutečností. Ruská armáda okolo druhé hodiny v noci odpálila vodní nádrž v Nové Kachovce, jednu z největších přehrad na Ukrajině. Útok potvrdila samotná ruská armáda, píše agentura RIA Novosti.

Ruský útok byl ničivý. Ze silně poškozené vodní nádrže teče voda a valí se směrem na Cherson. Město držené Ukrajinci pracuje na evakuaci nejvíce ohrožených částí. Na zmírnění následků záplav měli Ukrajinci jen několik hodin. V zasažené oblasti bylo na ukrajinské straně Dněpru přes 16 tisíc lidí. Další lidé jsou na břehu okupovaném Rusy, který je zasažen ještě hůř.

[chooze:article;value:506692]

V kriticky zasažené oblasti se nachází také několik vesnic. "Policie, hasiči a záchranáři Chersonské oblasti pracují na upozornění a evakuaci civilního obyvatelstva z možných záplavových oblastí na pravém břehu Dněpru. Hladina vody stoupá a všichni v ohrožených oblastech musí vypnout všechny elektrické spotřebiče, vzít s sebou nezbytnosti a dokumenty, zajistit své mazlíčky a blízké a poslouchat instrukce záchranářů a policie," napsalo na telegramu ukrajinské ministerstvo vnitra. Lidé mimo kriticky ohrožené oblasti si mají zajistit dostatek pitné vody.

Evakuace zaplavených oblastí ztěžuje i dělostřelba. Ruští vojáci totiž v úterý opět ostřelovali Cherson. Dva policisté, kteří pomáhali s evakuací, byli při ruském útoku zraněni. Naštěstí však zatím nejsou hlášeni žádní mrtví.

Poškození přehrady je natolik vážné, že podle ukrajinského státního energetického podniku Ukrhydroenergo už nebude možné elektrárnu opravit. Hladina v celé nádrži klesá rychlostí 15 centimetrů za hodinu.

Kachovská přehrada je navíc důležitá i proto, že voda z ní slouží k ochlazování více než 120 kilometrů vzdálené Záporožské jaderné elektrárny. "Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám," napsala na twitteru předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Větší problémy představují enviromentální rizika, která katastrofa přináší. Podle portálu Ukrajinská pravda do Dněpru už uniklo více než 150 tun strojního oleje, přičemž hrozí, že celkem se do řeky vylije 300 tun.

[chooze:article;value:507732]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli protržení přehrady svolal zvláštní schůzi Národní bezpečnostní a obranné rady. "Zničení přehrady dokazuje celému světu, že Rusku nesmí být ponechán ani metr ukrajinského území. Protože oni ten metr použijí k teroru," prohlásil na telegramu Zelenskyj.

Útok na přehradu odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. "Útok na přehradu a elektrárnu v Nové Kachovce představuje válečný zločin na základě článku 56 Dodatkového protokolu I k Ženevským úmluvám o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů z roku 197. Nejedná se přitom ani o první, ani poslední článek Ženevských úmluv, který Rusko na Ukrajině systematicky porušuje," stojí v oficiálním prohlášení ministerstva zahraničí.

Obavy před útokem na přehradu sahají až do loňského podzimu, kdy Ukrajina provedla úspěšnou protiofenzivu, jejímž vyvrcholením bylo znovudobytí Chersonu. Tehdy se Ukrajina obávala, že Rusko při svém ústupu za Dněpr vyhodí do vzduchu přehradu, aby jednak znesnadnilo překročení veletoku a jednak napáchalo co největší škody na ztraceném území.

[chooze:article;value:507639]

Varování před možným útokem Ukrajinci nebrali na lehkou váhu. Zelenskyj v listopadu 2022 prohlásil, že každý pokus o zničení přehrady bude znamenat, že Rusko vyhlásilo válku celému světu, píše Kyiv Independent.

Zpráva o zničení přehrady navíc přichází poté, co Rusko provedlo v noci další masivní dělostřelecký útok na Ukrajinu. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno vystřelilo Rusko 35 raket Ch-55 a Ch-101, přičemž všechny rakety se Ukrajincům podařilo sestřelit. Na telegramu to uvedlo ukrajinské letectvo.

On-line reportáž můžete sledovat zde:

[chooze:minuta;value:874fa4f0-5987-45a1-b6aa-c57a3fd685d3]

Na rozhovor s bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Jiřím Šedivým o zničení přehrady se můžete podívat zde:

Na celé video z dronu se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.