Okrádáte důchodce, hřmí Babiš. Na reformu jste neměli odvahu, říká Fiala

Penzijní reforma obsahuje desítku opatření. Kromě zvyšování hranice odchodu věku do důchodu, je to například stanovení minimální penze na pětinu průměrné mzdy.

"Změny, které reforma přináší, se nejvíce týkají mladších ročníků, které mají čas se připravit," prohlásil ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). "Za vlády naší koalice rostly důchody nejrychleji v historii," dodal. 

"Zasahovat do důchodového systému je vždy nepopulární, vždy se něco změní a někdo bude mít pocit, že o něco přišel," sdělil Fiala. Předchozí vlády podle něj na reformu neměly odvahu.

"Dnes se tady scházíme z jednoho důvodu, abychom projednali záměr pana Fialy a pana Jurečky i celé vládní koalice, jak okrást naše důchodce a budoucí důchodce," začal projev předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Fialova vláda sice mluví o nějaké reformě penzí, přitom to není nic jiného než prachsprosté snižování valorizace důchodů a zvyšování věku odchodu do důchodu," míní.

"Já bych si přál, aby ta debata začala tím, že si shrneme ta skutečná fakta, východiska, budeme se bavit opravdu racionálně o tom, jaké skutečné problémy tady máme v oblasti důchodů, ale to se asi bohužel nestane," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opoziční poslanci totiž proti reformě dlouhodobě brojí.

[chooze:article;value:554619]

​"To je tak zásadní věc. Chceme o tom dlouze mluvit, chceme vysvětlovat, proč je to nesmysl, proč to vláda dělá," uvedla bývala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Jurečka už připustil, že by bylo možné reformu upravit podle návrhu demografů na pomalejší růst důchodového věku.

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.