Olena utekla před válkou do Čech. Dočasnou ochranu si může o rok prodloužit

Olena s vnukem utekli před válkou v dubnu minulého roku. Žili ve městě Nikopol na jihu Ukrajiny. Na město, kde zůstala velká část Oleniny rodiny, denně dopadají rakety. Dnes bydlí v chalupě na severu Čech.

"Manžel řekl, vezmi děti a odjeďte. Vezmi je a utíkejte. Na Nikopol ze Záporoží každý den stříleli. Přes řeku stříleli. V Nikopolu to bylo hrozné," popsala paní Olena.

Olena s vnukem Žéňou našli v malé vesnici dočasné útočiště a jsou tam velmi spokojeni. Všichni sousedé se k nim údajně chovají velmi dobře. "Strašně hodní sousedi, pomáhají, i s dokumenty, vozí mě i do města," svěřila.

[chooze:article;value:480841]

Manžela Oleniny sestry odvedli do armády. "Po bojích posbírá zraněné vojáky a odváží je z fronty," prozradila, co tam dělá. Každý den Olena volá svému manželovi, který pracuje jako svářeč v továrně v Nikopolu.

Právě institut dočasné ochrany lidem, jako je Olena, umožňuje pracovat.

"Cizinci s dočasnou ochranou, v drtivé většině tedy Ukrajinci, jsou zaměstnáváni českými zaměstnavateli, a zaměstnavatelé jsou s jejich prací velmi spokojeni. V současné době je zaměstnáno zhruba 88 tisíc těchto uprchlíků," uvedla Anna Brabcová, ředitelka odboru integrace na trh ministerstva práce.

Vláda chystá podle ministra vnitra Víta Rakušana (TOP 09) další novelu lex Ukrajina. Ta má sloučit agendu Krajských asistenčních center pod ministerstvo vnitra. To by mělo uprchlíkům dále usnadnit hledání ubytování nebo práce a úřadům poskytnout detailnější přehled o počtech běženců v zemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.