Olomouc vyděsily v noci rány. Na Libavé cvičila armáda s novými tanky

Noční střelba v dálce vyděsila mnoho obyvatel Olomouce, kteří si stěžovali na sociálních sítích. "Co to mají za novou výbavu? Nepamatuji si, že bych někdy střelbu slyšel tak moc," poznamenal v úterý ráno v regionální skupině na sociální síti jeden z místních obyvatel Vlastimil a v komentářích mu přitakávali další lidé. V dalším příspěvku pak obyvatelka Veronika poznamenala, že noční hluk zněl jak "z tanku". 

Poslední spekulace lidí o rušení nočního klidu se podle zástupců generálního štábu ukázaly být trefou do černého. Česká armáda totiž v areálu u Libavé cvičí české vojáky k tomu, aby mohli ovládat německé tanky Leopard, což podle všeho slyší lidé až v Olomouci. 

"Od pondělí 4. září do čtvrtka 7. září probíhají ve Vojenském újezdu Libavá plánované střelby tanků T-72 M4 a Leopard 2A4, a to jak v denních, tak v nočních hodinách," vysvětlila pro TN.cz mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Vlastimila Cyprisová. S Čechy na místě cvičí i několik vojáků německé armády. 

[chooze:article;value:514649]

​Tanky Leopard česká armáda obdržela od Německa výměnou za dodávky starších sovětských zbraní Ukrajině. Na konci července ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že se západními sousedy její resort jedná o dodání víc než sedmi desítek dalších tanků. 

Armáda začala testovat Leopard 2A4. Německé tanky mají nahradit ty zastaralé (02/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.