Olomoucká zoo uspala hrošici Blanku. Pavilon čeká zřejmě demolice

Se svým posledním hrošíkem liberijským se olomoucká zoo rozloučila ve středu. Chovatelé se rozhodli pro eutanázii kvůli kombinaci vysokého věku a špatného zdravotního stavu. Blanka se totiž dlouhodobě léčila s artrózou, která jí působila bolesti a výrazná omezení pohybu.

"Její potíže už nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život. V posledních dnech se jí i krmení muselo podávat přímo k ní, jelikož pohyb se pro ni stal téměř nemožný. Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie," vysvětlila zooložka Jitka Vokurková.

[chooze:article;value:486727]

​Blanka byla po mnoho let nedílnou součástí olomoucké zoologické zahrady, kam jako mládě dorazila v roce 1987. Tehdy také zoo začala s chovem hrošíků liberijských. Blanka byla nejenom prvním, ale i posledním exemplářem v Olomouci. Chov těchto zvířat zahrada aktuálně přeruší.

"Pavilon čeká s největší pravděpodobností v budoucnu demolice, neboť dnes již neodpovídá standardům moderních chovatelských zařízení. Jelikož ale samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí," objasnil ředitel zoo Radomír Habáň.

Blanka ale z očí veřejnosti nezmizí úplně. "O samici projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde se stane jeho exponátem," prozradil Habáň. Hrošice za svůj dlouhý život splodila sedm mládať se svým partnerem, kterého o mnoho let přežila.

Libereckou zoo museli zavřít kvůli vichřici. Strom spadl na koně Převalského:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.