Moderní bydlení

Olomoucká zoo uspala hrošici Blanku. Pavilon čeká zřejmě demolice

Se svým posledním hrošíkem liberijským se olomoucká zoo rozloučila ve středu. Chovatelé se rozhodli pro eutanázii kvůli kombinaci vysokého věku a špatného zdravotního stavu. Blanka se totiž dlouhodobě léčila s artrózou, která jí působila bolesti a výrazná omezení pohybu.

"Její potíže už nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život. V posledních dnech se jí i krmení muselo podávat přímo k ní, jelikož pohyb se pro ni stal téměř nemožný. Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie," vysvětlila zooložka Jitka Vokurková.

[chooze:article;value:486727]

​Blanka byla po mnoho let nedílnou součástí olomoucké zoologické zahrady, kam jako mládě dorazila v roce 1987. Tehdy také zoo začala s chovem hrošíků liberijských. Blanka byla nejenom prvním, ale i posledním exemplářem v Olomouci. Chov těchto zvířat zahrada aktuálně přeruší.

"Pavilon čeká s největší pravděpodobností v budoucnu demolice, neboť dnes již neodpovídá standardům moderních chovatelských zařízení. Jelikož ale samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí," objasnil ředitel zoo Radomír Habáň.

Blanka ale z očí veřejnosti nezmizí úplně. "O samici projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde se stane jeho exponátem," prozradil Habáň. Hrošice za svůj dlouhý život splodila sedm mládať se svým partnerem, kterého o mnoho let přežila.

Libereckou zoo museli zavřít kvůli vichřici. Strom spadl na koně Převalského:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.