Ombudsman se kvůli exekucím postavil vládě: Její plán uvrhne lidi do chudoby

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo zavedení minimální srážky ze mzdy. Pracujícím lidem v exekuci by se tak navýšily srážky ze mzdy o 1 890 korun, pokud nemá příjmy aspoň ve výši minimální mzdy, šlo by o 945 korun, varuje ombudsman v tiskové zprávě.

Mluví se ale i o možnosti zvýšit těmto lidem srážky na 1 134 korun. Nejdřív by se tak strhávala minimální srážka, až po jejím odečtení by se počítala nezabavitelná částka, která lidem zůstane.

[chooze:article;value:510883]

Vše kancelář ombudsmana vysvětluje na modelovém příkladu. "Například u seniorky s důchodem 17 700 korun, která má dluh u dodavatele plynu (nepřednostní pohledávka), činila srážka z důchodu do konce minulého roku 1 354 korun. Důchod paní zůstal 16 346 korun. Od ledna 2024 došlo k úpravě tzv. normativních nákladů na bydlení, což je údaj důležitý pro výpočet srážek. Z důchodu se jí tak bude strhávat 1 665 korun a zůstane jí 16 035 korun. V případě zavedení základní minimální srážky 945 korun, bude jí z důchodu sraženo 2 295 korun a zůstane jí 15 405 korun. Pokud by ale byla zavedena základní minimální srážka ve výši 1 134 korun, bude jí z důchodu sraženo 2 421 korun a zůstane jí 15 279 korun," píše.

Ministerstvo své plány vysvětluje tím, že například důchodci v exekuci s nízkými důchody nesplácejí nic. Výtěžnost srážek ze mzdy tak klesá. Vláda se má novými pravidly zabývat ve čtvrtek.

[chooze:article;value:500386]

Proti změně jsou ale neziskové organizace a nyní se přidal právě i ombudsman. "Nesmyslím si, že je nutné za současné těžké finanční situace a snížení životní úrovně občanů zasahovat do výpočtu srážek ze mzdy. Mám strach zejména o starobní či invalidní důchodce, matky samoživitelky na rodičovské dovolené, rodiny s dětmi a také lidi pracující za mzdu okolo 20 tisíc korun. Těchto lidí se změna dotkne nejcitelněji a budou ohroženi chudobou," argumentuje.

Vláda tak podle ombudsmana pracujícím spíš vyšle signál, že se pracovat nevyplatí a je lepší být na dávkách. "K obživě jim tak zůstane zřejmě více peněz, když většina dávek je z exekuce vyloučena," míní.

Zároveň ombudsmanovi vadí, že by takto podstatné změny vláda udělala pozměňovacím návrhem. "Jde o záležitost natolik podstatnou, že je vhodné provést spíše celkovou revizi platné právní úpravy a připravit novelu, která zjednoduší celý systém provádění srážek. Nahodilé změny znepřehlední celý systém, který je již nyní pro plátce mzdy velmi složitý, a pouze povede k dalším problémům v praxi," poukázal.

Důchodci v exekuci dostali méně peněz. Vyjádřila se také expertka (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.