Omezení péče v nemocnicích hrozí dál. Vláda se s lékaři na platech neshodla

Ministerstvo zdravotnictví ve středu představilo zástupcům zdravotníků návrhy týkající se odměňování zdravotnických pracovníků od ledna příštího roku,  vzdělávání zdravotníků a pracovních podmínek v nemocnicích. 

"V oblasti odměňování jsme představili náš návrh, který by zdravotníkům garantoval důstojný plat. Je to podle nás lepší cesta než navyšování platových tarifů podle nařízení vlády. Znamenalo by to navýšení platů těm, kteří je mají nižší, tak aby měli důstojný plat i bez práce přesčas," odhlásil vrchní ředitel sekce pro legislativu a právo ministerstva zdravotnictví Radek Policar. Zástupci lékařů a dalších zdravotníků ale tento návrh odmítli.

Naopak ve věci dalšího vzdělávání, atestací a pracovních podmínek byla podle Policara shoda nalezena. "Tam máme už nastavený systém a příští týden se potkají koordinátoři z našich organizací, kteří budou dohlížet na to, aby vzdělávání šlo hladce a mladí lékaři a zdravotníci včas dosáhli úspěšného složení atestační zkoušky," tvrdí s tím, že ministerstvo navrhlo nové mechanismy, které by toto měly zaručit.

[chooze:article;value:528656]

"Je nutné také nově a lépe nastavit práci v nemocnicích, aby se minimalizovala práce přesčas," přiznal Policar s tím, že jde o běh na dlouhou trať. Ministerstvo k tomu chce podle něj využít také digitalizaci. Další pokrok by pak podle Policara mohlo přinést další jednání ministerstva s lékaři, které proběhne 13. listopadu.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové vidí zdravotníci hlavní problém v tom, že ministerstvo sice navrhlo navýšení platů, neřeklo ale o kolik. Nelíbil se jí také způsob, jakým chtěla vláda odměňování měnit. 

"My chceme jít cestou, která je osvědčená. Opakovaně jsme navrhli sjednotit odměňování pro zdravotníky ve všech českých nemocnicích bez ohledu na to, zda jde o plat či mzdu, na přechodnou dobu zavést povinné tarifní tabulky pro všechny nemocnice a poté postupovat formou nového zákona," tvrdí Žitníková s tím, že podle odborů by byl takový postup efektivnější. Návrh ministerstva by podle ní naopak rozdíly mezi zdravotníky ještě zvětšil.

[chooze:article;value:528609]

"Některé návrhy ministerstva jsme přivítali, jiné nikoliv. Co se týče vzdělávání, zdá se, že jsme nalezli společnou cestu. Nejkomplikovanější bod je ale systém odměňování, kdy nám byly představeny návrhy, které nepovažujeme za úplně šťastné," shrnul pak výsledky jednání předseda Sekce mladých lékařů a viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. Problémem podle něj je, že návrh ministerstva se netýkal všech lékařů ze všech nemocnic.

"Identifikovali jsme klíčové problémy i způsoby, jakými by mohly být řešeny. Plně doufám, že toto bude reflektováno," doplnil Přáda a připomněl, že od začátku prosince hrozí kvůli špatným platovým podmínkám výrazné omezení péče v nemocnicích.

Na tiskovou konferenci po jednání ministra Válka s lékaři se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.