Omilostněný Balák bydlí v hradní vile. Za 21 místností platí šest tisíc korun

Ve funkci ředitele Lesní správy Lány sice Miloš Balák, kterého soud opakovaně uznal vinným z pokusů připravit prezidentskou kancelář o miliony, už skončil. V rozlehlé vile v Lánech ale nadále bydlí. Čtyři dny před odchodem z šéfovského místa podle zjištění Seznam Zpráv podepsal s lánskou lesní správou novou smlouvu, která mu umožňuje užívat státní nemovitost až do konce roku 2025.

Za bydlení na celkové ploše téměř 250 metrů čtverečních platí podle Seznam Zpráv Balák nájemné 6 300 korun měsíčně, další tři tisíce činí poplatky za služby.

K dispozici má mít kromě 21 místností zahrnujících mimo jiné i sklepní prostory také pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků, jejichž pronájem vyjde na 80 korun měsíčně. Plyne to ze smluvního dokumentu, který mají reportéři k dispozici.

[chooze:article;value:474164]

​Bydlení se zaměstnaneckým nájmem užívá Miloš Balák od doby, kdy ho v roce 2014 Vratislav Mynář bez tendru na post ředitele lánské lesní správy dosadil.

U domu na pokraji lesa vzdáleném zhruba 50 kilometrů od Prahy už si stihl vybudovat také vlastní bazén. Aktuálně bývalý ředitel zůstává v lánské správě jako referent. A protože je kvůli zdravotním potížím na nemocenské, Hrad ho nemůže propustit. Podle Deníku N trpí rakovinou.

Příliš nízký nájem nejen Baláka, ale i dalších zaměstnanců této podřízené organizace prezidentské kanceláře, už dříve kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Po rozsáhlé kontrolní akci na Hradě nakonec dospěl k závěru, že lánská lesní správa porušuje zákon, protože neodůvodněně snižuje výnos z majetku státu.

​Hrad se hájil mimo jiné tím, že ubytovaní zaměstnanci mohou vyhlížet z oken a hlídat, jestli z obory někdo nekrade dřevo nebo například někde nehoří. Dále argumentoval tím, že na výhodnější bydlení lákal potřebné lesníky, kteří by si ho při svých příjmech jinak nemohli dovolit.

To však v případě Miloše Baláka neplatí. Ve funkci měl od kancléře Mynáře získat téměř 11 milionů korun. S průměrnými příjmy okolo stovky tisíc korun měsíčně údajně převyšoval i základní platy poslanců.

Balák: Informace jsou zavádějící a lživé

"Veškeré kroky byly provedeny v souladu s platnou směrnicí Lesní správy Lány, materiálem zpracovaným realitní kanceláří (protože v Lánech neexistuje cenová mapa pro nájmy nemovitostí) a platnou legislativou ČR," reagoval pro TV Nova Balák. "Informace v článku jsou jako obvykle vytrženy z kontextu, zavádějící a lživé," dodal.

Nejde o první kauzu, která se v souvislosti s Balákem řeší. Už dříve byl odsouzený k tříletému vězení za ovlivňování státních zakázek za 200 milionů, tehdy ho však zachránil prezident Miloš Zeman udělením prezidentské milosti. V průběhu března letošního roku pak bývalému řediteli lesní správy středočeský krajský soud potvrdil trest kvůli případu těžby kamene v Lánské oboře. Vysloužil si pokutu 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích zacházejících s veřejným majetkem.

Odvolací soud v březnu rozhodl, že Balák je v případu těžby kamene vinen:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.