ON-LINE: Americký prezident Biden je v Kyjevě. Setkal se se Zelenským

Uzavřené ulice, policie blokující křižovatky, a tím způsobené dopravní zácpy. Mezitím projíždějí dlouhé kolony obrněných vozidel – takový pohled se v pondělí ráno naskytl obyvatelům Kyjeva. Někteří informace sdíleli na sociálních sítích.

https://twitter.com/novostidnua/status/1627567419282583552

Do města mají dorazit ohlášené návštěvy – delegace izraelských poslanců a také italská premiérka Giorgia Meloniová, ale opatření naznačovala, že se město chystalo na mnohem významnější návštěvu – příjezd amerického prezidenta Joea Bidena.

Ostatně, že Kyjev čeká významná návštěva, naznačil i náměstek ukrajinského ministra zahraničí Melnyk, který uvedl, že diplomacie chystá v Kyjevě velké překvapení. Aby se lidé připravili, že "dnes v Kyjevě uvidí historický okamžik", napsal na twitteru také reportér deníku Kyiv Independent Illia Ponomarenko.

[chooze:article;value:490860]

Velkou aktivitou hýří od večerních hodin také americké letectvo. Nad Polskem krouží u hranic s Ukrajinou dva pozorovací letouny E-3 Sentry, odposlouchávací letoun RC-135 River Joint a nejméně dva tankery, které těmto letounům doplňují palivo.

Spekulace krátce před jedenáctou hodinou potvrdil sám Biden. Objevil se po boku svého ukrajinského protějšku Zelenského na Michailivském náměstí před chrámem svatého Michala v Kyjevě. 

Krátce na to Zelenskyj na svém telegramu sdílel fotografii, na které Bidena vítá. "Josephe Bidene, vítejte v Kyjevě! Vaše návštěva je velmi významným znakem vaší podpory Ukrajiny," napsal Zelenskyj.

Setkání okomentoval i Biden. "Když před rokem Vladimir Putin zahájil svoji invazi, myslel si, že je Ukrajina slabá a Západ rozdělený. Šeredně se spletl," napsal Biden na twitteru

Delegace z Izraele a Itálie

Mezi zeměmi, které vyslaly své zástupce na Ukrajinu, je i Izrael. Z něj vyrazila delegace parlamentních činitelů vedená poslanci Juelem Edelsteinem a Ze'evem Elkinem, která už v pondělí ráno přijela vlakem do Kyjeva. Na twitteru to potvrdil izraelský velvyslanec na Ukrajině Michael Brodsky.

Současně na Ukrajinu míří také italská premiérka Giorgia Meloniová, která se ve své zemi řadí k nejskalnějším podporovatelům Ukrajiny. Meloniová podle agentury Reuters plánovala návštěvu tak, aby ji stihla ještě před výročím invaze. V Kyjevě se má v pondělí osobně setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Biden v Polsku

Na oficiální návštěvu amerického prezidenta se usilovně připravuje Polsko. Biden má v úterý ráno v rámci utužování mezinárodních vztahů přiletět do Varšavy. Jedno z amerických vládních letadel do Polska přiletělo už v pondělí.

Biden hodlá při návštěvě Polska diskutovat s čelními představiteli země o možných změnách na vojenských základnách v Polsku. "S Bidenovou vládou v tuto chvíli diskutujeme o možnosti navýšení počtu vojáků v zemi i o tom, jak jejich přítomnost učinit trvalejší," sdělil polský premiér Mateusz Morawiecki.

Na reportáž o Bidenově návštěvě Polska se můžete podívat zde:

[chooze:minuta;value:fecdc362-abbc-4d6e-94fe-01b9d4553b88]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.