ON-LINE: Biden přistál v Izraeli. Nejste v tom sami, vzkázal Izraelcům

[chooze:gallery;value:33490]

​Americký prezident Joe Biden přistál ve středu před desátou hodinou v izraelském Tel Avivu. Na letišti jej přivítali izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog. Jeho návštěvu silně ovlivnil útok na nemocnici Al Ahlí v Gaza City na severu Pásma Gazy, který se odehrál jen pár hodin předtím, než odletěl z USA, a při němž mělo podle Hamásu zemřít asi 500 lidí. Palestinci a arabské země obvinili z útoku Izrael. Izraelci naopak viní Islámský džihád. 

Už před odletem Biden napsal na síti X, že je "pobouřen a hluboce zarmoucen výbuchem v nemocnici Al Ahlí Arab v Gaze a strašlivými ztrátami na životech, které si vyžádal". Pověřil svůj bezpečnostní tým, aby zjistil, co se přesně stalo. K tomu, kdo je za útok zodpovědný, se ale ihned nevyjádřil. Až v Izraeli pak sdělil, že to podle něj vypadá na dílo teroristů z Gazy.

Bezpečnost běžných Palestinců Biden zmínil i na první tiskové konferenci před jednáním mezi ním a Netajahuem. Jasně řekl, že "Hamás nezastupuje všechny Palestince". "Musíme pomoci Palestincům, kteří chtějí mír," dodal. Na dalším briefingu po setkání už se ale jasně postavil za Izrael a Izraelcům vzkázal: "Nejste v tom sami!"

Netanjahu pak mluvil hlavně o problémech, kterým v bojí s Hamásem čelí. Zopakoval, že Izrael nechce v Gaze způsobovat civilní ztráty, ale Hamás dělá vše proto, aby tomu bylo naopak. 

[chooze:article;value:526164]

Důkazy proti džihádistům

Izrael tvrdě popírá, že by nemocnici bombardoval. Zveřejnil záběry z bezpilotního letounu, které, stejně jako mnohá videa na sociálních sítích, zpochybňují, že by šlo o izraelské bombardování.

Izraelci mají také údajnou nahrávku hovorů mezi palestinskými bojovníky, z nichž vyplývá, že na nemocnici kvůli poruše spadla jedna z raket vypálená v salvě Palestinským islámským džihádem směrem na Izrael. Raketa měla navíc zasáhnout především parkoviště u nemocnice, ne ji samotnou.

Palestinský islámský džihád však podle Reuters označil tvrzení Izraele za lež. "Je to lež a výmysl, je to naprosto nesprávné. Okupanti se snaží zakrýt děsivé zločiny a masakry, které spáchali na civilistech," řekl agentuře mluvčí džihádu Daoud Šehab.

Informace o údajném vysokém počtu obětí ale vyostřily už tak napjatou situaci a zkomplikovaly snahu o vyřešení krize. Třeba tím, že Jordánsko po útoku na nemocnici zrušilo summit s USA, Egyptem a Palestinci, kterého se měl zúčastnit americký prezident Joe Biden. Bílý dům potvrdil, že prezident do Jordánska, kam měl namířeno po návštěvě Izraele, neodcestuje.

O sobotním dění v Izraeli si můžete na TN.cz přečíst zde.

Podívejte se na reportáž o aktuálním dění v Izraeli:

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:a1cd5a0d-d01e-48db-bb0e-7f5330201a20]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.