ON-LINE: Biden zavítal do Polska. Po setkání s Dudou vystoupí s projevem

V úterý Bidena ve Varšavě čeká nabitý program. Nejprve se sejde se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a odpoledne vystoupí na veřejnosti s projevem, který by se měl týkat především podpory Ukrajiny.

Zúčastnit se ho podle odhadů mají tisíce lidí. Svůj projev navíc Biden pronese ve stejný den, kdy velké prohlášení chystá i ruský prezident Vladimir Putin.

[chooze:article;value:490954]

Projev prezidenta USA Joea Bidena by měl začít dnes v 17:30. Sledovat ho můžete živě na TN Live.

Ve středu se pak Biden setká s představiteli tzv. bukurešťské devítky, která fakticky sdružuje východní křídlo NATO. Summitu se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:minuta;value:fecdc362-abbc-4d6e-94fe-01b9d4553b88]

Ještě před návštěvou Polska přijel Biden vyjádřit podporu svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému. Oznámil také další podporu Ukrajině v hodnotě více než 11 miliard korun a nový balíček sankcí vůči Rusku, který začne platit koncem týdne.

Rusko o návštěvě mělo vědět předem. "Sdělili jsme Rusům, že prezident Biden navštíví Kyjev. Učinili jsme tak pár hodin před jeho odjezdem z bezpečnostních důvodů," řekl podle portálu The Hill bezpečnostní poradce Jake Sullivan.

Jinak obě země Bidenovu návštěvu právě z bezpečnostních důvodů přísně tajily. Že Kyjev čeká významná návštěva, naznačil v pondělí náměstek ukrajinského ministra zahraničí Melnyk, který uvedl, že diplomacie chystá v Kyjevě velké překvapení.

[chooze:gallery;value:30480]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.