ON-LINE: Hasiči zasahovali u stovky nehod kvůli sněhu. Potíže jsou i na železnici

[chooze:gallery;value:34003]

Pořádná chumelenice už dorazila do Česka a podle meteorologů bude vydatně sněžit i v sobotu. "Zejména na jihu a východě může do sobotního večera napadnout i kolem 35 centimetrů nového sněhu," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Čerstvý sníh už zkomplikoval dopravu na několika místech. Například na Vysočině na řadě míst uvízly v kopcích kamiony, které následně blokovaly silnice. Napilno tam měli i hasiči, kteří během dopoledne zasahovali hned u několika nehod a to nejen na Vysočině, ale i na jihu Čech nebo v Plzeňském kraji. Problémy byly i na železnici, například na Pelhřimovsku nabraly vlaky zpoždění. Před možnými potížemi varovalo i letiště v Praze.

[chooze:article;value:531057]

"Upozorňujeme, že vzhledem ke sněžení může dnes a zítra docházet ke komplikacím a drobným zpožděním. Vzhledem k dopravní situaci doporučujeme ponechat si také dostatečnou časovou rezervu pro cestu na letiště," informovalo v pátek na sociální síti X Letiště Václava Havla Praha.

Silničáři pak především na východní polovině území České republiky varují před špatnou sjízdností mnoha vozovek. Ty totiž pokrývá sníh a jsou velmi kluzké. Řidiči by proto měli být velmi opatrní.

Výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek zpřísnil výstrahu, která platí až do nedělní půlnoci, před sněhem pro Jihočeský kraj a část Vysočiny. "Od pátečního dopoledne do nedělní půlnoci napadne na jihu Čech a na jihozápadě Vysočiny 30 až 40 centimetrů nového sněhu," informoval ústav. Meteorologové očekávají sněhovou kalamitní situaci a velké komplikace nejen v dopravě, energetice a průmyslu, ale i v zásobování.

Varování pak do nedělní půlnoci platí i pro část Středočeského, Plzeňského, Olomouckého, Zlínského kraje a Vysočinu a pro celou Prahu a Pardubický a Jihomoravský kraj. Tam může napadnout 15 až 30 centimetrů sněhu. Do nedělního poledne pak očekávají nový příbytek bílé pokrývky až o 30 centimetrů a na horách až o 40 centimetrů také v části Olomouckého a Zlínského kraje a v celém Moravskoslezském kraji.

[chooze:article;value:530840]

Meteorologové varují také před sněhovými jazyky. Výstraha je v platnosti do nedělních 15:00 pro část Středočeského a Jihočeského kraje a celý Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Na Vysočině pak platí varování pouze do sobotních 21:00.

Od sobotních 21:00 do nedělních 15:00 ČHMÚ upozorňuje, že na Vysočině se mohou tvořit také závěje. Platí proto vysoký stupeň výstrahy. Bližší informace se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

[chooze:gallery;value:33998]

Po vydatné sněhové nadílce navíc dorazí celodenní mrazy. "Ledové dny, kdy se teploty nedostanou nad 0 °C, nás čekají už o víkendu, ale na začátku příštího týdne ještě přituhne. V noci budou teploty klesat i pod - 10 °C," uvedli meteorologové.

[chooze:minuta;value:1dcee44d-121d-43c5-a479-15c697e9c1f2]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.