ON-LINE: Hladiny řek rychle stoupají. Hasiči kvůli povodním hlásí první výjezdy

[chooze:gallery;value:34294]

V úterý a v noci na středu zasáhly Česko silné deště, které mají pokračovat i nadále. I když pršelo na celém území Čech, nejvíce srážek dopadlo na hory. Podle ČHMÚ pršelo nejvíce na Šumavě, kde místy naměřil až 70 milimetrů srážek.

I kvůli tomu teď varuje před nebezpečím povodní, na které upozorňoval už v pondělí. "Vlivem srážek a odtávání sněhu již dochází a bude dále docházet ke vzestupům hladin zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech," napsal na sociální síti X ČHMÚ.

Hasiči už kvůli povodním hlásí první výjezdy. Například v Královéhradeckém kraji, který patří k nejvíce zasaženým oblastem, řešili hasiči k ránu už deset případů. Nejčastěji šlo o odčerpávání vody a odstraňování stromů, které podemlela velká voda. Přímo v Hradci Králové také odstraňovali túji, která spadla na osobní auto. 

[chooze:article;value:535344]

​Nejsilnější deště již podle předpovědí skončily, tím se ale riziko povodní nijak nesnižuje. Předpovědi očekávají na řadě míst dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity, které může přerůst až na třetí, tedy nejvyšší stupeň označující přímé ohrožení.

To už byl případ Sušicka v Plzeňském a Trutnovska v Královéhradeckém kraji. V těchto regionech se řeky stékající ze Šumavy a Krkonoš během noci natolik rozvodnily, že přímo hrozilo jejich vylití z koryt a zaplavení okolí. K ránu ale ČHMÚ výstrahu opět stáhl a snížil ji jen na druhý stupeň.

Výstrahu před silným deštěm vyhlásili meteorologové do čtvrteční šesté hodiny ráno a platí zejména v horských oblastech. Varování před povodněmi bude platit až do odvolání. 

ČHMÚ v souvislosti s výstrahou lidem v zasažených oblastech doporučuje nezdržovat se v korytech řek ani v jejich blízkosti. Pozor by si měli dávat i řidiči v blízkosti vodních toků kvůli hrozbě aquaplanningu na zaplavených silnicích.

[chooze:minuta;value:b6638508-7e75-4fd7-a21b-3f17fe7d28cf]

Záplavy sužovaly v posledních dnech i Evropu. Nejhorší byla situace v Německu (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.