ON-LINE: Hladiny řek stoupají. Na povodně se připravuje i armáda

Déšť dorazil do Česka v noci na čtvrtek a první velké pásmo srážek přešlo ráno zejména přes území Čech a západní Moravy. Nejintenzivnější déšť a největší povodně hrozí především na Moravě, ve Slezsku a východních a jižních Čechách. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek po 11. hodině hlásil rozvodnění hned několika řek, primárně na území Moravy. Jako první se rozvodnila řeka Brodečky v Otaslavicích na Prostějovsku. Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí ČHMÚ na řece Malá Haná v Jihomoravském kraji.

[chooze:article;value:573641]

Ve středu proběhl mimořádný tiskový brífink, který svolaly ČHMÚ a ministerstvo životního prostředí. "Situace, která nás čeká v následujících v příštích čtyřech, možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná situaci velkých provodní z roku 1997 nebo 2002," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v úvodu konference. 

Ministr vnitra Vír Rakušan (STAN) vyzval starosty a starostky napříč republikou, aby si zkontrolovali své evakuační a povodňové plány. Doporučil také zrušení společenských akcí a na občany povodňových oblastí apeloval, aby si připravili evakuační zavazadlo.

[chooze:minuta;value:0ebcdcf7-2259-4c61-99c1-141f4872fc8f]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.