Moderní bydlení

ON-LINE: Írán zaútočil na Izrael desítkami raket. Netanjahu slíbil odvetu

Deník Times of Israel s odvoláním na izraelské představitele uvedl, že při úderu bylo odpáleno přibližně 181 raket, jejichž značnou část se podařilo IDF zachytit. Izraelská média inforovala, že úlomky raket údajně zabily v Jerichu na Západním břehu Jordánu palestinského dělníka z Gazy.

Kromě dalších měst, odkud zatím nebyla hlášena žádná vážná zranění, byla zasažena také budova v severní části Tel Avivu, kde se zranili tři lidé. Íránské Islámské revoluční gardy uvedly, že útok mířil na izraelské bezpečnostní a vojenské cíle a byl reakcí na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a dalších.

Polooficiální íránský zpravodajský web Mehr News přinesl informaci, podle které Írán během úterního útoku na Izrael poprvé použil hypersonickou raketu Fattah 1 vlastní výroby. Kvůli ostřelování musel Izrael dočasně uzavřít svůj vzdušný prostor a miliony lidí musely strávit nějaký čas v protileteckých krytech.

Premiér Benjamin Netanjahu v projevu po útoku řekl, že Írán udělal "velkou chybu" a "zaplatí" za to. "Režim v Íránu nechápe naše odhodlání bránit se a naše odhodlání podniknout odvetu proti našim nepřátelům," řekl.

Izraelská armáda uvedla, že došlo k "ojedinělým" dopadům raket ve středním Izraeli a jižním Izraeli. Zdůraznila, že při útoku nedošlo k žádnému poškození izraelského letectva a dodala, že letectvo, protivzdušná obrana a řízení letového provozu IAF fungovaly normálně. "Íránský útok je závažnou a nebezpečnou eskalací. Bude mít následky. Budeme reagovat kdekoli, kdykoli a jakkoli se rozhodneme, v souladu s pokyny izraelské vlády," uvedl v prohlášení na síti X k íránskému útoku mluvčí IDF Daniel Hagari.

[chooze:minuta;value:ab5b3187-3731-4a11-8d81-00cb23b104f9]

Agentura AFP s odvoláním na libanonský bezpečnostní zdroj uvedla, že Izrael na raketový útok odpověděl nejméně pěti údery, které ve středu brzy ráno zasáhly jižní předměstí Bejrútu. Izraelská armáda uvedla, že se zaměřuje na místa Hizballáhu, a v exponovaných oblastech vydala několik příkazů k evakuaci.

V reakci na masivní ostřelování Izraele vyzval bývalý izraelský premiér Naftali Bennett k zasáhu proti íránskému jadernému programu, a řekl, že Islámská republika dnešním raketovým útokem "udělala strašlivou chybu". "Izrael má nyní svou největší příležitost za posledních 50 let, změnit tvář Středního východu," napsal Bennett ve svém příspěvku na X. "Musíme jednat "hned", abychom zničili íránský jaderný program, jeho centrální energetická zařízení a fatálně ochromili tento teroristický režim“.

Varování Spojených států

Před útokem Izrael varovaly USA. "Spojené státy mají indicie, že Írán se chystá bezprostředně zahájit útok balistickými raketami proti Izraeli," uvedl dříve v prohlášení podle CNN vysoký představitel Bílého domu. "Aktivně podporujeme obranné přípravy na obranu Izraele proti tomuto útoku. Přímý vojenský útok Íránu na Izrael bude mít pro Írán vážné důsledky," varoval zároveň.

Viceprezidentka Kamala Harrisová ve svém prohlášení později uvedla, že Spojené státy situaci stále vyhodnocují, ale podle prvních údajů se Izraeli s jejich pomocí podařilo íránský útok zmařit. Íránskou agresi označila za bezohlednou a nestoudnou a jednoznačně ji odsoudila. „Írán je destabilizující a nebezpečnou silou na Blízkém východě a dnešní útok na Izrael tuto skutečnost jen dále dokazuje,“ stojí v prohlášení Harrisové.

[chooze:article;value:576459]

Íránské útoky na Izrael odsoudila řada západních činitelů včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který uvedl, že Francie "mobilizovala" své vojenské zdroje na Středním východě, aby čelila Teheránu. V prohlášení zveřejněné Elysejským palácem vyzval, aby Íránem podporovaná libanonská teroristická skupina Hizballáh "zastavila své teroristické akce proti Izraeli a jeho obyvatelstvu" a požádal Izrael, aby "co nejdříve ukončil své vojenské operace."

Raketový úder na Izrael odsoudilo také české ministerstvo zahraničí. „Důrazně odsuzujeme raketové útoky Íránu na Izrael. Stát Izrael má naši pevnou podporu. Vyzýváme Írán, aby okamžitě ukončil nepřátelské akce proti Izraeli a přestal s destabilizující politikou na Blízkém východě,“ uvedlo ministerstvo na síti X.

Analytik: Írán se potřebuje Izraeli pomstít spíše precizně než rychle (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.