ON-LINE: Izraelci ostřelují Libanon. Pro uvízlé Čechy dnes odletí repatriační let

[chooze:gallery;value:33490]

Ministerstvo zahraničí oznámilo, že pro Čechy v Izraeli dnes odletí další repatriační let. Jedná se o vládní speciál, kterým ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) přivezl prvních 34 Čechů. Celková kapacita letadla je asi 45 míst. Z bezpečnostních důvodů ministerstvo odmítlo sdělit přesný čas odletu. Pro uvízlé Čechy se chystá i další letadlo s kapacitou asi 100 míst.

Česko nemůže na repatriační lety nasadit letouny CASA kvůli krátkému doletu. Na jednu nádrž nejsou schopné doletět až do Izraele, což by způsobilo logistické problémy.

Lipavský jako první ze zahraničních politiků navštívil v úterý Izrael, cestou do Prahy přibral na palubu letadla Čechy, kteří požádali o repatriaci. Ve čtvrtek má do Izraele přiletět americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Do Izraele už dorazilo první letadlo s americkou vojenskou pomocí.

Ostřelování Libanonu

Izraelská armáda začala v úterý dopoledne s ostřelováním území Libanonu. Jedná se o reakci na útok z libanonské strany, odkud přiletěla naváděná střela, která zasáhla izraelské pozice. Izraelská armáda uvedla, že o situaci bude podrobněji informovat později.

Hizballáh se mezitím k vypálení střely přihlásil. V prohlášení uvedl, že se jedná o odvetu za smrt tří jeho členů při izraelském pondělním úderu. Ten byl reakcí na násilné incidenty na hranici. Hizballáh tvrdí, že útok naváděnou střelou na izraelské pozice má větší počet potvrzených obětí.

Izrael posílá stíhačky na Gazu, odkud nadále přilétají rakety

​Desítky izraelských stíhaček zasáhly v posledních hodinách 270 cílů v Pásmu Gazy, oznámily Izraelské obranné síly (IDF) na síti X. Letouny útočily v oblastech Daraj Tuffah a Al-Furkán, které armáda označila za "teroristická hnízda" Hamásu, odkud jsou vedeny akce proti Izraeli. Bombardování rovněž poničilo infrastrukturu používanou organizací Palestinský islámský džihád. Za posledních 24 hodin letectvo zasáhlo v Gaze 450 cílů, od soboty už 2 687.

Obklíčená Gaza bez dodávek elektřiny, vody, pohonných hmot a potravin se tak mění v ruiny. Izrael navíc zaútočil letadly na jediný otevřený hraniční přechod s Egyptem, kudy mohli obyvatelé utéct. Rovněž varoval Egypt před pokusy dopravit tímto místem do Gazy zásoby.

[chooze:article;value:525464]

​Rakety ale létají i za izraelské území. Nejen z Gazy, ale též z Libanonu a Sýrie. Armáda odpovídá protipalbou. Na jihu Izraele stále operují skupiny ozbrojenců Hamásu. Čtyři vetřelce zastřelili izraelští vojáci ve dvou kibucech poblíž Gazy. Další tři pak ve městě Aškelon, kde byli během noci kvůli výskytu teroristů posláni obyvatelé do úkrytů, informoval list The Times of Israel.

Ke střetům však podle deníku Haaretz došlo i ve východním Jeruzalémě, kde po konfliktu s izraelskými osadníky a policií zastřelily bezpečnostní složky dva Palestince. Konflikty vypukly i v Západním břehu, částečné palestinské autonomii, kde na podporu Gazy vyhlásili generální stávku a pořádají demonstrace.

Obětí už je celkem přes 3 500

Roste počet obětí. Izraelská strana hlásí 1 200 mrtvých a více než 3 400 zraněných, v Gaze zahynulo podle tamních zdrojů 1 055 lidí, zraněných je 5 184. V Západním břehu zemřelo 21 lidí a 130 utrpělo zranění. Pět mrtvých je po odvetné palbě v Libanonu. Na 1 500 zabitých teroristů na svém území uvádí izraelská armáda. Celkem tak už si válka vyžádala přes 3 500 obětí.

Podívejte se na středeční reportáž TV Nova o dění v Izraeli:

O úterním dění v Izraeli si můžete přečíst zde v on-line reportáži na TN.cz.

[chooze:minuta;value:326fda85-313d-413a-9bfd-04c9dd735748]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.