ON-LINE: O život už přišlo 800 Izraelců. Hamás vyhrožuje popravami rukojmích

[chooze:gallery;value:33490]

​Hnutí Hamás v pondělí začalo s vypouštěním početných salv raket mířících na území Izraele. Výbuchy byly vidět například u letiště Bena Guriona v Tel Avivu. Podle portálu Haaretz vypálil Hamás v pondělí odpoledne rakety i směrem na oblast Jeruzaléma. Tamní záchranáři hlásí první raněné.

Zatím na Pásmo Gazy útočí izraelské letectvo. Podle izraelské armády jsou do akce zapojeny desítky stíhaček. Ty dle portálu Times of Izrael míří hlavně na oblast al-Furkán, pojmenovanou po tamní mešitě, která je podle Izraelců semeništěm terorismu.

Útoky izraelských bitevních vrtulníků cílí i na hranici s Libanonem. Objevila se videa, na nichž údajně ničí izraelská armáda pozorovatelnu Hizballáhu v blízkosti hranic. Další snímky ukazují výbuch na libanonském území.

Blokáda Gazy

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant v pondělí prohlásil, že Izrael plánuje kompletně obklíčit Pásmo Gazy. Úřady přeruší přívod elektřiny a budou blokovat dodávky potravin i paliva.

"Nebude žádná elektřina, žádné jídlo, žádné palivo, všechno bude zavřené. Bojujeme proti zvířatům v lidské podobě a podle toho budeme jednat," pronesl Galant po pondělním jednání špiček armády v Beerševě.

Ministr energetiky Jisrael Kac v pondělí odpoledne oznámil, že nařídil zastavení přívodu vody z Izraele do Gazy. Přívod elektřiny a paliva byl omezen již dříve.

[chooze:article;value:525205]

Konec podpory pro Palestinu

Zástupci Evropské komise a Rakouska nezávisle na sobě uvedli, že stahují finanční pomoc pro Palestinu na rozvojové projekty.

Rozvojová pomoc od komise i rakouské vlády může být pro oblast citelným zásahem. V přepočtu se celkově jedná o více než 17 miliard korun.

Svobodu pro vězně, požaduje Hamás

Hamás ústy svého mluvčího podle agentury AP požaduje propuštění všech palestinských vězňů v Izraeli a ukončení izraelských provokací na Západním břehu a v Jeruzalému, především v mešitě al-Aksá.

Podle mluvčího členové Hamásu nadále bojují s izraelskou armádou a v pondělí unesli další Izraelce: "Jsme nadále v otevřeném boji na obranu našeho lidu a mešity al-Aksá." Přesný počet rukojmích neuvedl, dodal ale, že informaci následně zveřejní vojenské křídlo Hamásu Kásam.

Hamás zároveň začal vyhrožovat, že za každé bombardování bez varování popraví jednoho z rukojmích. Na nahrávce, kterou má k dispozici web The Palestine Chronicle, to říká mluvčí hnutí Abu Obeida.

Izrael má příhraniční sídla pod kontrolou

Ještě v pondělí dopoledne se bojovalo u jihoizraelských měst, například v ulicích asi 30tisícového Sderotu. Město leží kilometr od hranic Pásma Gazy.

Teroristé tam už v sobotu zaútočili na civilní obyvatelstvo, v přestřelkách zemřely podle portálu Times of Israel také desítky tamních policistů. Izraelská armáda tam vyslala vojáky včetně výsadkářů, ti spolu s dalšími ozbrojenými složkami město čistili od útočníků.

V pondělí dopoledne izraelské ministerstvo obrany prohlásilo, že příhraniční města má pod kontrolou. Armáda povolala 300 tisíc rezervistů, což je nejvíce v izraelské historii. Informaci potvrdil pro Sky News mluvčí izraelské armády Richard Hecht.

Město Sderot v Izraeli:

Role Íránu

Podle amerického portálu The Wall Street Journal se na plánování útoku na Izrael podílely také Íránské revoluční gardy. Na spuštění úderu se Hamás s Íránci měli dohodnout minulé pondělí.

Írán ovšem svou roli odmítá. "Obvinění zahrnující roli Íránu mají politické pozadí," uvedl pro agenturu AFP mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. Země se podle jeho vyjádření nezapojuje do rozhodování jiných zemí, a to včetně Palestiny.

Stovky mrtvých na obou stranách

Jeden z největších masakrů při útoku Hamásu na Izrael se stal na hudebním festivalu Supernova. Podle izraelské záchranné služby bylo na místě nejméně 260 mrtvých. Obětmi jsou nejenom Izraelci, ale i lidé z dalších zemí. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Zatím zemřelo více než 800 Izraelců a 2 500 je zraněných. Palestinců je mrtvých více než 560, a to včetně dětí, ale i bojovníků Hamásu. Počet raněných je podle Hamásu 2 900. Na útěku jsou jak obyvatelé příhraničních židovských obcí, tak obyvatelé Pásma Gazy. Své domy tak celkově opustilo více než sto tisíc lidí.

Agentura AP citovala egyptskou rozvědku, která podle svých slov informovala Izrael, že se chystá "něco velkého", aniž by více specifikovala, o co se jedná. "Varovali jsme je, že se chystá eskalace situace a že to bude brzo a že to bude něco velkého. Oni ale tato varování podcenili," sdělil zdroj agentuře.

[chooze:article;value:525202]

​USA posílají letadlovou loď

Spojené státy oznámily, že k břehům Izraele posílají letadlovou loď USS Gerald R. Ford s konvojem. Americké síly by například mohly kontrolovat mořské trasy, aby se k Hamásu nedostávaly další zbraně, případně vysílat průzkumné lety. Při útoku Hamásu zemřelo nejméně devět Američanů, další jsou pohřešovaní.

Útok na Izrael začal v sobotu ráno. Hamás začal ostřelovat území Izraele raketami, za hranice pronikly i pozemní jednotky. Ty cílily také na civilní obyvatelstvo. Kromě mrtvých unesl Hamás dle svého vyjádření asi 130 lidí.

[chooze:minuta;value:26bb63d3-d97c-4d3b-8788-a7505a4fa941]

Podívejte se na nedělní reportáž TV Nova k válce v Izraeli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.