ON-LINE: Opozice okupovala řečnický pult. Budu mluvit, jak dlouho chci, křikl Babiš

Velký zvrat v pátečním jednání Sněmovny nastal krátce před desátou hodinou večer. Poslanci si odhlasovali zkrácení vystoupení v podrobné rozpravě na dvakrát pět minut pro každého řečníka. Tento krok koalice proti obstrukcím však rozzuřil opozici, která se cítila být umlčována.

Andrej Babiš se odmítl rozhodnutí Sněmovny podrobit. Postavil se k řečnickému pultu a překročil svůj časový limit. "Já mám přednostní právo a budu si mluvit jak dlouho chci," křikl na výzvy předsedy Sněmovny.

Sněmovna vyhlásila desetiminutovou pauzu, při které se opoziční poslanci shromáždili okolo pultíku. Po skončení pauzy se opět rozešli a za pultem zůstal jen Babiš. Ten využil svých druhých pěti minut na řečnění, aby se opět pustil do vlády, kterou označil za novou totalitu.

Ani pak nechtěl místo opustit a přišli ho podpořit další opoziční poslanci. Schůze musela být na hodinu a půl přerušena, politici jednali o patové situaci v zákulisí. Domluvili se na kompromisu, že délka projevu řečníků s přednostním právem nebude omezena, což poslanci vzápětí odhlasovali. V půl jedné pak byla schůze přerušeno do osmi ráno.

Právo na přednostní vystoupení mají prezident, členové vlády, vedení Sněmovny, předsedové poslaneckých klubů a předsedové politických stran, pokud jsou zároveň poslanci.

[chooze:article;value:492739]

Na poslancích byla únava po více než osmdesáti hodinách už velice zřetelná. Poslanec ANO Martin Kukla navrhl přerušit jednání na 12 hodin. Přestávku odůvodnil tím, že se chce vyspat. Sněmovna návrh zamítla. Poslanec Milan Wenzl (ANO) měl dokonce problémy s mluvením a musel se ze zbytku jednání omluvit.

Opoziční strany ale stále obstruovaly a v pátek se tak u řečnického pultu vystřídal například Karel Havlíček či Alena Schillerová (oba za ANO). Znovu vystoupil i Tomio Okamura (SPD). Ten stočil svůj projev k tématu války na Ukrajině. 

Okamura vyzval členy vlády, aby šli sami bojovat do první linie. "Nezatahujte nás do války, blázni blázniví," řekl. "To není naše válka. Nestrašte už lidi. My nejsme ve válce," pokračoval. Peníze by podle něj měla vláda dávat spíš "našim lidem".

Okamura se následně pustil do ministra Jurečky, kterého osočil z toho, že do diskuzí tahá osobní rovinu. "Spíše bych se zaměřil na programovou a politickou rovinu," řekl. "Kakat na hlavu si nenechám," dodal.

Jurečka ale na Okamurova slova záhy reagoval. "Jsem velmi rád, že v období, kdy bylo Československo napadeno nacistickým Německem, tak v čele USA místo Roosevelta nebyl někdo jako pan Okamura nebo pan Koten, protože bychom tady dneska možná ani nebyli, řekl.

[chooze:article;value:493144]

Tématu války se věnoval i poslanec Andrej Babiš (ANO). Vládu osočil z toho, že v rámci předsednictví měla vyjednat pro Česko víc peněz, mezitímco vyjednala 20 miliard eur pro Ukrajinu. "Ukrajinci bydleli na Čapím hnízdě, všechno jsme dělali. Já jsem byl jediný na slovensko-české hranici, byl jsem v Kapušanech, hnutí ANO poskytlo humanitární pomoc, ale já jsem nikdy neslyšel, že by nějaký politik z pětikoalice dal z vlastních peněz aspoň pět tisíc korun," zdůvodnil.

Únava byla na poslancích velmi zřetelná. V případě Milana Wenzla šlo dokonce o zdraví. Za řečnickým pultem měl Wenzl problémy s řečí i s dýcháním. Nakonec tedy svou řeč ukončil předčasně a pouze se přihlásil ke svým pozměňovacím návrhům. Ze zbytku schůze se omluvil. 

Sněmovna se z důvodu projednání návrhu o červnové valorizaci důchodů sešla už v úterý. Opozice již dopředu avizovala, že se pokusí přijetí návrhu zabránit zdlouhavými obstrukcemi. Rekordmanem je zatím Tomio Okamura, který ve čtvrtek oznámil, že chystá další projev. Doposud mluvil už déle než deset hodin.

[chooze:minuta;value:029ec516-8666-4641-8ae8-cdbd3105dcc8]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.