ON-LINE: Pavel se posunul na první místo. Ve druhém kole se utká s Babišem

Krátce po 17. hodině už stihly volební komise sečíst hlasy ve více než 99 procentech okrsků. Na prvních dvou místech jsou Pavel a Babiš. Těsně vede generál ve výslužbě Pavel. Má o asi tři desetiny hlasů více. Třetí Nerudová výrazně zaostává. Oba na ni mají náskok přibližně 21 procentních bodů.

Podrobné výsledky z vaší obce, vašeho okresu i kraje najdete na této speciální stránce.

"Na druhé kolo se těším," prohlásil na tiskové konferenci Pavel v reakci na to, že postoupí s Babišem. "Beru to jako výzvu a ty já mám rád," dodal. Krátce poté jej podpořila Nerudová. "Babiš je zlo," vzkázala. Voliče vyzval, aby volili Pavla, například i premiér Petr Fiala (ODS).

"Výsledky pro mě dopadly fantasticky," prohlásil Babiš po příjezdu do volebního štábu. Více doplní na tiskové konferenci.

Na čtvrtém místě je senátor Pavel Fischer (nez.), za ním poslanec Jaroslav Bašta (SPD), šestý zatím je senátor Marek Hilšer (nez.), na posledních dvou místech jsou podnikatel Karel Diviš a lékař Tomáš Zima.

Po sečtení více než 95 procent okrsků ve většině okresů vede Babiš. Pavel vede v hlavním městě, středních Čechách, v Krkonoších, ale například i v Brně či Plzni či Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

[chooze:minuta;value:7f7fc1aa-51b3-4e69-8e65-20b4156b5f30]

Všichni kandidáti odvolili už v pátek, hlas odevzdala i dosluhující hlava státu Miloš Zeman nebo premiér Petr Fiala (ODS).

Policie řeší podněty na možné ovlivnění voleb. Ve Frýdku-Místku si stěžovala 56letá žena, že do schránek v jednom z vchodů v ulici Novodvorská někdo vhazoval motivační dopisy, které podporovaly dva kandidáty a současně urážely prezidenta a jednoho z dalších uchazečů o Hrad. Na Karvinsku pak policisté řešili stížnost kvůli označení členů volební komise.

To ale nebyl jediný problém, který volby provázejí. Na Ukrajině sobotní hlasování zkomplikoval ranní útok na Kyjev zaměřený podle všeho na místní infrastrukturu. Podle vedoucího konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martina Mužíka musely být prezidentské volby na české ambasádě přerušeny a komise se vydala do krytu. Nikdo se nezranil a po hodině byl letecký poplach ukončen. Volby v Kyjevě tak nerušeně mohly pokračovat.

Veškeré volební dění sledujeme v on-line reportáži na TN.cz. Televize Nova nabízí speciální volební vysílání nejen z našich studií, ale i z terénu. Začalo ve 13 hodin.

[chooze:article;value:484201]

"Na Barrandově bude moderovat Rey Koranteng a Míša Indráková. Na druhém místě bude Bára Divišová, přesněji na Alšově nábřeží v centru Prahy, a tam nabídne 3D výsledky v atraktivním vizuálním pojetí," uvedl šéfredaktor zpravodajství TV Nova Michal Kratochvíl.

Výsledky voleb u nás uvidíte jako první. "Na interaktivní mapě, kam budeme živě dostávat data z Českého statistického úřadu, uvidíme, jak se volí nejen v krajích, ale i jednotlivých volebních okrscích," popsala moderátorka Michaela Indráková.

Na průběh voleb se ale podíváme i z úplně jiného úhlu. "Budu mít čtyři speciální hosty. Jsou to velmi zkušení lidé, můžu asi prozradit, že jsou to tři pánové, kteří mají zkušenosti z vysoké české politiky i mezinárodní politiky a vždycky měli blízko k prezidentům, a pak je to jedna dáma. Má zkušenosti z volebních kampaní, například prezidentských kampaní v západní Evropě a ve Spojených státech," láká Rey Koranteng.

[chooze:article;value:484059]

Kontinuální vysílání nabízí od 12 hodin i TN Live. "Bude obsahově nezávislé na tom televizním. Průběžné výsledky budeme analyzovat s odborníky a komentátory," řekl producent vysílání Martin Synek.

Atmosféru z jednotlivých štábu prezidentských kandidátů vám budou živě přenášet naši reportéři. Nenechte si to ujít. 

Zájem o volby je vysoký. Hlas odevzdali už i všichni prezidentští kandidáti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.