ON-LINE: Pozemní invaze Izraele do Gazy je na spadnutí. USA vyslaly další letadlovou loď

[chooze:gallery;value:33490]

Armáda židovského státu dokončuje podle svého prohlášení odvody statisíců rezervistů, jejich vyzbrojení a vystrojení a rozmisťuje je po celé zemi, informoval list The Times of Israel.

Do armády bylo mobilizováno rekordních 350 tisíc mužů a žen. Mohutná síla je soustředěna nejen u hranic Gazy, ale také na severu, kde roste napětí na pomezí s Libanonem, odkud operuje militantní hnutí Hizballáh, podporované stejně jako Hamás Íránem.

Situace na severu by mohla ovlivnit načasování invaze do Gazy na jižní hranici Izraele. Slušně vyzbrojený Hizballáh může podle analytiků využít konfliktu Izraele s Hamásem a zaútočit mnohem tvrdším způsobem než dosavadním odpalováním raket na stanoviště židovských vojáků.

[chooze:article;value:525666]

​Izraelský poradce pro národní bezpečnost Tzachi Hanegbi podle agentury Reuters varoval Hizballáh, aby nezačínal válku na druhé frontě, a pohrozil "zničením Libanonu", pokud tak učiní.

Klid není ani na sousedící hranicí Izraele se Sýrií. Izraelská armáda provedla v sobotu v noci nálet na mezinárodní letiště v syrském Aleppu. Mělo jít o odvetu za rakety vystřelené ze Sýrie na izraelské území. Letiště je mimo provoz, stejně jako od čtvrtka po podobném úderu letiště v hlavním městě Damašku. Záměrem Izraele je přerušit zásobovací lety z Íránu do Sýrie, uvedly zdroje Reuters.

[chooze:article;value:525676]

Past jménem Gaza

Termín invaze do Gazy závisí také na postupu evakuace více než milionu obyvatel ze severu na jih pásma, kterou nařídil Izrael z “humanitárních důvodů“. Hamás podle něj využívá civilisty jako živé štíty. Jenže mnozí obyčejní Palestinci jsou v pasti. Při izraelském ostřelování evakuačního konvoje zemřely v pátek stovky lidí. Když v sobotu Izrael vytýčil dvě bezpečné trasy, Hamás na nich postavil zátarasy.

Bojovníci Hamásu navíc údajně lidi nutí, aby zůstali. A mnozí zůstávají i bez toho, nechtějí opustit své domovy, jako to museli udělat jejich rodiče a prarodiče, vysídlení ve válce při vzniku Izraele. "Útočí na nás, ale my neopustíme své domovy a nenecháme se vysídlit," řekla Reuters Shaheen, která sedí doma se svými vnoučaty a čelí neustálému izraelskému bombardování a nedostatku chleba, pitné vody a elektřiny. Desítky tisíc těch, kterým se podařilo prchnout, pak zaplňují už tak přelidněný jih Gazy.

Složitost přemístění tak velkého množství obyvatel si podle katarské televize Al-Džazíra uvědomují izraelští představitelé a naznačují, že dají obyvatelům víc času na útěk. "Budeme jim i nadále dávat čas, aby opustili místa, o kterých si myslíme, že je Hamás využívá pro svou teroristickou infrastrukturu," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Lior Haiat. Mluvčí Obraných sil Izraele podplukovník Jonathan Conricus pak řekl CNN, že armáda zahájí invazi, až civilisté odejdou, ale zdůraznil, že mají nejvyšší čas.

[chooze:article;value:525825]

Írán varoval Izrael před "dalekosáhlými následky" 

Olej do ohně přilil i Írán, který oficiálně varoval, že pokud Izrael své útoky na Gazu nezastaví, může se situace vymknout kontrole a mít dalekosáhlé následky.

Spojené státy pak vyslali k pobřeží Izraele druhou skupinu úderných plavidel vedenou letadlovou lodí USS Eisenhower. První konvoj už je ve východním Středomoří od počátku týdne. Válečné lodě se podle CNN nemají zapojit do bojů, ale mají varovat Írán a jeho prodlouženou ruku v regionu libanonské hnutí Hizballáh, aby se nezapojovaly do konfliktu.

V Pásmu Gazy zahynulo za poslední den 300 lidí, což je nejvyšší denní počet mrtvých od začátku války, informovalo podle deníku Haaretz tamní ministerstvo zdravotnictví. Celkově tam přišlo o život přes 2 200 lidí, téměř 10 tisíc je zraněných. Počet obětí na straně Izraele dosáhl 1 300, z toho 279 vojáků, zranění utrpělo více než 3 400 lidí.

O sobotním dění v Izraeli si můžete přečíst zde.

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:5c01703e-78f1-456a-938c-f2add9b53531]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.