ON-LINE: Šéf izraelských špionů přiznal selhání. Jsem za útok Hamásu odpovědný, řekl

[chooze:gallery;value:33490]

​Velitelé izraelských pozemních vojsk se na palubě bojových vrtulníků vydávají nad Pásmo Gazy, aby se seznámili s místem, na které brzy zaútočí. Mnozí zde nikdy nebyli, Izrael pásmo opustil v roce 2005, uvedl deník The Times of Israel.

Na zemi pak burcují vojáky, připravené vyhladit Hamás do posledního pěšáka. Pozemní invaze však nebude jednoduchá. V podzemních tunelech a bunkrech čeká odhadem na 30 tisíc ozbrojenců Hamásu připravených k boji na život a na smrt.

Také v neděli připravovalo izraelské letectvo půdu pro invazi. Oznámilo zasažení 250 cílů, mezi nimi několik odpalovacích míst pro rakety. Při jednom z úderů byl zabit velitel jižního křídla Hamásu, informoval The Jerusalem Post.

Nedělní útoky patřily k nejtvrdším a umírali další lidé. Počet obětí dosáhl v Gaze od počátku války 2 670, z toho čtvrtinu tvoří děti, téměř deset tisíc je zraněných. Pohřešováno je tisíc lidí, jejich těla pravděpodobně zůstala pod troskami.

[chooze:article;value:525890]

Situace v Gaze je na pokraji humanitární katastrofy. Nemocnicím dojde podle agentury Reuters do 24 hodin palivo do záložních generátorů. Bez elektřiny budou ohroženy životy zejména pacientů závislých na přístrojích. Izrael odřízl Gazu od elektřiny, vody, zásobování potravinami i pohonnými hmotami hned na počátku konfliktu.

Prezident Joe Biden vyzval Izrael, aby se v reakci na útoky Hamásu řídil válečným právem, a v neděli v příspěvku na sociálních sítích uvedl, že "drtivá většina Palestinců nemá nic společného s děsivými útoky Hamásu a v důsledku nich trpí", uvedl Reuters. Do Izraele pak opět zamířil ministr zahraničí Antony Blinken, který v předchozích dnech absolvoval turné po arabských zemích.

[chooze:article;value:525592]

Američané s OSN, Egyptem, Izraelem a dalšími zeměmi měli vyjednat otevření jediného hraničního přechodu mezi Gazou a Egyptem pro humanitární pomoc. Na egyptské straně jsou shromážděné dodávky léků, potravin a dalších potřeb z celého světa. Přechod by měl být na několik hodin otevřen v pondělí. Podle egyptských úřadů by spolu s tím měl v jižní Gaze nastat dočasný klid zbraní. To ale Izrael popírá.

Napětí roste také u hranic s Libanonem, kde působí teroristická organizace Hizballáh. Ta sice do dění v Izraeli zatím výrazněji nezasáhla, po útoku Hamásu ale na Izrael dopadly střely vystřelené z libanonského území. Izrael proto podle televize Al-Džazíra vyhlásil pásmo u hranic s Libanonem za vojenskou zónu. Podle deníku Times of Israel navíc armáda chystá evakuaci tamního obyvatelstva.

Kam až může vést nenávist, se ukazuje i mimo Izrael. Jednasedmdesátiletý Američan podle BBC brutálně ubodal v Illinois šestiletého muslimského chlapce a těžce zranil jeho matku, kterým pronajímal byt. Motivem byla podle šerifa nenávist kvůli teroristické akci Hamásu proti Izraeli.

O nedělním dění v Izraeli si můžete přečíst zde.

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:63645ec9-8407-4ba0-b7df-87c1d2388199]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.