ON-LINE: Sněmovna se shodla na zkráceném jednání. Poslanci ANO si vzali pauzu

Jednání pokračuje od sedmi hodin ráno. A to poté, co poslanci v jednu hodinu po půlnoci zasedání přerušili. Krátce po zahájení dalšího jednacího dne prosadily strany vládní koalice zkrácení řečnické doby. Poslanci bez přednostního práva tak mohou hovořil dvakrát pět minut. Stejně jako ve středu navrhl zkrácení šéf poslanců hnutí STAN Josef Cogan. "Nikdy byste nás neporazili, kdybyste nekrátili naše práva," reagovala exministryně Alena Schillerová (ANO).  

Krátce po poledni se k řečnickému pultu vrátil šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Ten už první den jednání hovořil přes sedm hodin. Ve třetím obstrukčním vystoupení překonal desetihodinovou hranici. Podobně jako v předchozích dnech i ve čtvrtek Okamura ve svém projevu kritizoval vládu Petra Fialy (ODS).

[chooze:article;value:492342]

​Středeční Sněmovnu ovládla debata o tom, zda se má vládní návrh projednávat ve stavu legislativní nouze. Ta byla neustále blokována faktickými poznámkami poslanců, takže na projednání samotné novely na červnové snížení valorizace důchodů zatím nedošlo. Poslancům se aspoň podařilo schválit pořad schůze. Pro hlasovalo 88 členů koalice, proti bylo 60 zástupců opozice.

Velkou pozornost na sebe strhl hlavně poslanec ANO Patrik Nacher. Ten navrhl, aby se o zrychleném hlasování rozhodovalo v 8 večer. Tento návrh podpořili poslanci vládní koalice, a prošel tak se 170 hlasy. Opozice byla úspěchem návrhu zaskočena.

Proti návrhu se vyslovil i Okamura. "Z pohledu SPD nechápu, co se tady děje. Je tady nějaká dohoda mezi ANO a vládní koalicí? Potvrzuje to, že SPD je podle všeho jedinou skutečně opoziční stranou," prohlásil Okamura. Sám přitom pro návrh hlasoval.

[chooze:article;value:492711]

Jeden z nejdelších projevů měl Andrej Babiš (ANO), který řečnil skoro tři hodiny. "Je to skutečně neuvěřitelné, že této vládě stojí za to, mít takovou ostudu za směšné peníze," uvedl k vládnímu návrhu. Rétoriku projevu směřoval zejména na ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Mimo jiné uvedl, že nově zvolený prezident Petr Pavel bude koalici novelu vetovat.

Poslanecká sněmovna začala projednávat vládní návrh na snížení červnové valorizace důchodů už v úterý dopoledne. Strany vládní koalice navrhují, aby se místo původních 1 770 korun důchody zvýšily jen o 760 korun, čímž by nedošlo k výraznému zásahu do státního rozpočtu. Opozice nesouhlasí.

[chooze:minuta;value:c8108394-1107-464c-a787-f434332d664a]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.