ON-LINE: Začalo 2. kolo prezidentských voleb, odvolil Pavel i Babiš

Druhé kolo prezidentských voleb už oficiálně odstartovalo. Volební místnosti v Česku se otevřely v pátek ve 14 hodin. K volebním urnám zamířil v Lánech prezident Miloš Zeman, krátce na to v Brně i premiér Petr Fiala (ODS). Lidé mohou hlasovat pro Andreje Babiše nebo Petra Pavla. Oba kandidáti už k volebním urnám také zamířili.

Ve středu hlasovali prostřednictvím drive-in volebních míst pro svého kandidáta lidé v karanténě, otevřely se už ale také některé volební místnosti v zahraničí. Jako první dorazili k volebním urnám lidé v Argentině, Brazílii, Chile, USA či v Kanadě. Prezidenta už ale začali vybírat i Češi v Asii. Dlouhá fronta se od rána tvořila například před ambasádou v Bangkoku, kam přišel volit i známý rockový zpěvák David Koller.

[chooze:gallery;value:30135]

​Oproti prvnímu kolu přitom nastaly dvě změny. Voliči by se měli mít na pozoru zejména ohledně správnosti volebních lístků, které budou pro druhé kolo jiné. Šedivé lístky z prvního kola nahradí žluté, které Češi nedostali do schránek, ale obdrží je až ve volební místnosti.

"Voliči by si měli dát pozor, aby nedávali do úřední obálky šedivý hlasovací lístek z prvního kola, takový hlas by byl neplatný," upozornil už dříve ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

[chooze:minuta;value:a7a6e4b1-a259-45dc-bfd1-de64bedff82a]

První kolo bylo těsné

První kolo prezidentské volby před dvěma týdny vyhrál díky 1,98 milionu získaných hlasů Petr Pavel. Výsledek byl velmi těsný, Babiše předstihl zhruba o 23 tisíc hlasů.

Pavla doporučila volit čtveřice neúspěšných kandidátů z prvního kola, konkrétně bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a také Karel Diviš. Babišovi naopak vyjádřil podporu končící prezident Miloš Zeman.

[chooze:article;value:486510]

Prezidenta republiky voliči vybírají v přímých volbách na dobu pěti let. Nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Hlasovat mohou čeští občané, kteří v případě prvního kola nejpozději 14. ledna 2023 dovrší věk 18 let. V případě druhého kola jim musí být 18 let nejpozději 28. ledna 2023. Zároveň nesmí mít omezenou svobodu kvůli ochraně zdraví lidu a omezenou svéprávnost.

Veškeré volební dění pro vás budeme sledovat. Diváci se mohou těšit nejen na speciální kontinuální vysílání na TN Live i TV Nova, ale v neděli od osmi hodin také na rozhovor s nově zvolenou hlavou státu.

Volební vysílání TV Nova

Pátek 27. ledna
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.