Onyx v interiéru

Máte rádi výjimečnost?

O exkluzivitu interiéru se postará onyx

barová část kuchyně onyx

barová část kuchyně onyx

Jde o vzácný přírodní materiál, křehký polodrahokam, který je odrůdou mramoru. V interiéru se nepoužívá zcela běžně, o to luxusnější dojem vzbuzuje. Jeho největší přednost? Pokud si domů pořídíte prvek s onyxem, máte jistotu, že vlastníte originál, který nenajdete u žádného jiného majitele.

Onyx je materiálem pro náročné, využívá se hlavně při realizaci exkluzivních moderních interiérů. Jeho unikátní vlastností je skvělá propustnost světla – nejefektivněji působí, když se nechá podsvítit teplým žlutým světlem – tak dokonale vynikne jeho struktura, která díky řezům působí jako unikátní přírodní kresba. K podsvícení je nejvhodnější použít LED osvícení, které má jednak nízkou spotřebu energie, jednak větší životnost. Protože žárovky umístěné pod kamenem sálají teplo, je důležité mít vyřešené odvětrávání, které bude onyx ochlazovat (teplý vzduch zkrátka musí proudit ven) v opačném případě žárovky LED se za krátkou dobu zničí.

Tenhle vzácný mramor má několik odstínů a barev a těží se v lomech na celém světě. Vytěžený kámen je ve tvaru kvádru, z něho se pak řežou desky, které se důkladně leští. Díky tomu má onyx lesklý, hladký povrch. Jednotlivé desky se řežou tak, aby na sebe navazovala přírodní kresba.

onyx v kuchyni

onyx v kuchyni

onyx v obývacím pokoji

onyx v obývacím pokoji

Jak využít jedinečné vlastnosti onyxu na maximum? Jako luxusní přírodní obraz působí například prosvětlená onyxová deska na stěně, skvěle vypadá i celá onyxová stěna, která může oddělovat jednotlivé části  místnosti (například odpočinková a pracovní část).  Onyx se ale nemusí používat jen jako obklad, v Alnusu vám z něj na zakázku vyrobí i jednotlivé kusy nábytku. Záleží jen na vaší fantazii, co byste řekli třeba originálnímu mramorovému baru nebo konferenčnímu stolku?  Pokud chcete, aby váš interiér vynikal nad ostatními, pak je onyx přesně to, co hledáte.

 

 

Víte, že?

Onyx najdete i ve slavné vile Tugendhat  v Brně?  Tenhle architektonický skvost z roku 1928 má v přízemí z onyxu celou stěnu. Architekt Ludwig Miese van der Rohe tuto stěnu ve vile umístil tak, aby pod určitým úhlem díky propouštění slunečních paprsků měnila barvu.

obývací pokoj s onyxem

obývací pokoj s onyxem

Příspěvek Onyx v interiéru pochází z Alnus

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://www.alnus.cz) zde.