Opatrně s těmito léky na bolest. Mohou vám zhoršit některá onemocnění

Pravidelné užívání léků na bolest, jako je ibuprofen nebo aspirin, může podle odborníků narušit rovnováhu střevní mikroflóry, a příznaky některých nemocí dokonce i zhoršit. S novou studií, publikovanou v časopise Pharmacology & Therapeutics, přišli vědci z maďarské Semmelweisovy univerzity v Budapešti, píše deník Mirror.

Střevní mikroflóra jsou mikroorganismy, které žijí v trávicí o soustavě. Je nepostradatelná pro normální fungování lidského těla. Narušit její křehkou rovnováhu však může podle maďarských vědců právě i příliš časté užívání takzvaných nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID). Do této skupiny spadá například i ibuprofen nebo aspirin a denně je údajně užívá až 30 milionů lidí po celém světě.

Jejich nadměrné užívání podle odborníků může způsobit nepříjemnosti jako je bolest břicha, průjem nebo chudokrevnost. Ve vzácných případech pak může podle další studie vést dokonce k otvorům, které se můžou tvořit ve stěně střeva.

[chooze:article;value:548754]

"To, že nadužívání nesteroidních protizánětlivých léků může narušit rovnováhu střevní mikroflóry, víme už dlouho," řekl Zoltán Zádori, vedoucí výzkumné skupiny pro gastrointestinální trakt na katedře farmakologie a farmakoterapie Semmelweisovy univerzity. "Nyní ale hledáme základní mechanismy, kterým rozumíme jen částečně," dodal.

Vědcům se podařilo najít souvislost mezi nerovnováhou střevní mikroflóry spojenou s určitými nemocemi a těmi, které způsobuje užívání NSAID. S rozházenou mikroflórou a přemnoženými bakterii ve střevech podle Zádoriho může souviset i například chronický zánět kloubů nebo revmatoidní artritida.

"Zjistili jsme, že tyto bakteriální odchylky jsou podobné těm, které způsobují NSAID," vysvětlil. To údajně naznačuje to, že léky vyvolávají střevní dysbiózu, která může zhoršit různá onemocnění. Je ale podle něj těžké určit, které vlastnosti NSAID to způsobuje. "Tyto procesy jsou úzce propojeny, takže je těžké určit, co to způsobilo," dodal.

Střevní mikroflóra hraje důležitou roli například v posilování imunitního systému, regulaci trávení nebo vyrovnávání hladiny cukru. Její nerovnováha pak může způsobit například syndrom dráždivého tračníku, hormonální poruchy a kardiovaskulární nebo autoimunitní onemocnění.

Lékaři tak apelují na to, aby lidé dodržovali předepsaná dávkování a lék brali jen krátkou dobu, píše web New York Times. Jelikož můžou tyto léky způsobit žaludeční nevolnost, je vždy dobré brát je alespoň s několika sousty jídla.

Léková krize pokračuje. V Česku chybí léky na závrať (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.