Operace mozku může změnit chování. V budoucnu to pomůže, říká neurochirug

Dědeček Davida Netuky byl jedním ze zakladatelů české neurochirurgie po druhé světové válce. "Já jsem vyrůstal v Hradci Králové, kde on celý život působil. Už jako malé dítě jsem za ním jezdil na kliniku, tušil jsem, co tam dělá. Takže vliv z jeho strany tam byl, i když nepřímý," popsal rodinnou historii Netuka.

Operace mozku jsou jeho denním chlebem. Jedno z témat, které se řeší, je jaký vliv tyto operace mají na změnu chování člověka. "Máme samozřejmě psychology v rámci nemocnice. A jde o to, že právě jsou nádory, kdy my významně pomůžeme a pak je potřeba nějaký čas návratu pacienta k fungování," začal problematiku vysvětlovat. 

[chooze:article;value:545857]

​"Jiná věc je ale o chirurgické šetrnosti. Víme, do kterých struktur mozku nemůžeme zasahovat, protože ta rizika už jsou příliš vysoká. A tam se snažíme vyhnout tomu, aby byl ten 'Pepíček' jiný po operaci než před ní," vysvětlil neurochirurg.

U některých výrazných osobnostních odchylek by se ale změna chování po operaci mozku mohla hodit. "Je pravda, že pokud jde o psychickou patologii, probíhají studie, kdy se určitá ložiska v mozku stimulují a mění pacienta," řekl Netuka s tím, že dříve se ale jednalo spíše o destrukční proces.

[chooze:article;value:543696]

​"Dnes se snažíme o stimulaci. Nechceme ničit, chceme stimulovat a ovlivňovat funkce. Věřím, že do budoucna toho bude mnohem víc. Je to jedna z budoucích oblastí neurochirurgie, která bude rozkvétat," míní lékař. 

Mluví se také o tom, že zanedlouho se bude lidem do mozku vkládat čip s různými funkcemi, jako je větší paměť nebo naučení nějakého jazyka. Tato cesta podle něj ale není na pořadu dne. "Jsou pokusy, jak tímto způsobem navracet funkce u pacientů, kteří nedokážou komunikovat. Tam si dokážu představit, že to do budoucna bude pomáhat, ty čipy. Ale ne abychom z našeho občana udělali ještě lepšího občana, to ne," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.