Operátor chystá změnu podmínek. Zákazníci můžou přijít o telefonní čísla

Mobilní operátor Vodafone plánuje v létě výrazně změnit podmínky pro své zákazníky využívající takzvané předplacené SIM karty. Informace se objevily na stránkách technické podpory Vodafonu Techforum. Změny pro TN.cz potvrdil také mluvčí společnosti Ondřej Luštinec.

Hlavní změna tkví především ve zkrácení platnosti kreditu mezi jednotlivými dobitími. "Nově bude platnost kreditu sedm měsíců od posledního dobití nebo od aktivace SIM karty. Každým dobitím se platnost prodlužuje o dalších sedm měsíců. Pokud si během tří měsíců od vypršení platnosti kreditu znovu dobijete, propadlý kredit vám vrátíme," uvádí se v avizu nových podmínek.

Pokud si naopak zákazník ani během těchto následných tří měsíců kredit nedobije, nejenže o vložené peníze přijde, ale úplně přijde také o telefonní číslo spojené s konkrétní SIM kartou. "Během těchto tří měsíců je stále možné používat bezplatné (příchozí) služby," upozorňuje Vodafone dále.

[chooze:article;value:552014]

Doposud přitom byla "trvanlivost" kreditu deset měsíců, platnost telefonního čísla pak 13 měsíců. Pro srovnání: u operátorů T-Mobile i O2 je SIM karta aktivní 12 měsíců od posledního dobití. U T-Mobilu má pak kredit trvanlivost 12 měsíců, u O2 šest až 12 měsíců, v závislosti na tom, jestli poslední dobitá částka přesahuje 500 korun.

Podle portálu Mobilmania, který na změny upozornil, chce Vodafone docílit hlavně vyřazení neaktivních zákazníků. "Pro každé telefonní číslo, i když se aktivně nepoužívá, musíme zajistit funkční mobilní síť, systémy nebo třeba příchozí služby. Abychom udrželi potřebnou kvalitu a zároveň byli efektivnější, rozhodli jsme se upravit dobu od posledního dobití, kdy už telefonní číslo považujeme za neaktivní," vysvětluje tento krok mluvčí. 

"Změny ohledně platnosti kreditu se drtivé většiny našich zákazníků nedotknou," zdůrazňuje Luštinec. Vodafone přitom argumentuje tím, že naprostá většina zákazníků si kredit dobíjí nejméně jednou za půl roku. Aktivní klienty chce společnost naopak odměnit 20 % kreditu po dobu sedmi dní navíc, pokud si kredit dobijí přímo v prodejnách nebo přes internetové služby Vodafone.

Kdy přesně začnou změny platit, není ještě úplně jisté. Nejspíše by to mělo být v průběhu července. Předběžně operátor uvádí datum 24. července. To se ale ještě může změnit. "Naše zákazníky budeme o přesném datu včas informovat," tvrdí mluvčí.

Naučíme vás snadným trikem s telefonem. Můžete vám ušetřit mnoho času:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.